Debatt

Kräv demokrati av Kina

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Det var i grunden fel att, utan tydliga krav på förbättringar gällande mänskliga rättigheter och demokrati, kommunist-Kina fick OS. Bojkott är dock ingen lösning.

Givetvis skall vi delta i OS men jag tycker det är på sin plats att framföra tydliga budskap till kommunist-Kinas regering. Jag önskar att alla, åskådare, turister samt olympier bär en knapp med texten mänskliga rättigheter och demokrati (på engelska och kinesiska). De borde alla ta varje tillfälle att artigt och korrekt, vid varje kontakt framföra kraven på demokrati och mänskliga rättigheter.

Jag utgår från att såväl statsministern som handelsministern under sitt besök i kommunist-Kina, tydligt framför den svenska positionen vad gäller kommunist-Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna. Kommunist-Kina försöker med samma gamla våldsmetoder, hot, förtryck och omskolning stabilisera Tibet. Det förefaller vara en återgång till kulturrevolutionens vansinniga metoder.

Protesterna i Tibet och de protester som genomförs i kommunist-Kina skiljer sig mycket åt. I kommunist-Kina genomförs 87?000 protester varje år. De sker ofta på lokalnivå, och handlar om ekonomiska krav. Eftersom regeringen värdesätter social stabilitet går demonstranternas krav ofta igenom.

Politiska utskottet i Europarådets parlamentariska församling har en hearing ”Situation in China on the eve of the Olympic Games”. Vi har bjudit in mänskliga mättighetsorganisationer, en före detta politisk fånge, Jianli Yang, samt företrädare för kommunistregimen. Det viktigaste är att alla medverkar till att kommunist-Kina omvandlas till en demokrati där mänskliga rättigheter respekteras och rätts­statens principer tillämpas.

Det är dock så att vi inte skall överdriva vår möjlighet att påverka kommunist-Kina, via dialog. Kommunistregimens företrädare brukar lyssna artigt men de förändrar sällan sin ståndpunkt. De skall dock veta att världen lyssnar på de människor som kommunist-Kina vill tysta.

Göran Lindblad

riksdagsledamot (m)

Ordförande i Europarådets

parlamentariska församling,

politiska utskottet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt