Debatt

En centerpartist vill sätta en förbudsskylt på din balkong

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell om ett utvidgat rökförbud

Återigen ska rökarna trakasseras. Regeringen utreder nytt rökförbud, på uteserveringar, busskurer och entréer. Och Centern vill även att rökning förbjuds på balkonger. Det är redan i dag förbjudet att röka inne på alla arbetsplatser, utanför sjukhus, överhuvudtaget om du jobbar på sjukhus och på krogen. Rökförbudet på krogen, som infördes för att krogpersonal skulle få bättre arbetsmiljö och rökande generellt skulle minska, gav förresten inga effekter alls vare sig på personalens hälsa eller på dagligrökandet , vilket man bland annat kan läsa i Mattias Svenssons bok ”Glädjedödarna” (Timbro, 2011).

Nu vill en så kallad borgerlig regering alltså förbjuda den redan helt utmobbade rökaren att röka alls på offentliga platser. För att det ”luktar illa” och för att barn inte ska få rök på sig. Rökaren, som redan i dag snällt ställer sig en meter från busskuren för att ta sin cigarett mellan bussbytena, ska inte få tända ens en cigarett. För människor runt omkring kan ju för guds skulle inte ställa sig någon annanstans, säg några meter åt sidan från rökaren. De redan utkastade rökarna från krogen, som sedan 2005 utan klagomål går utanför dörren, oavsett om det är tio minusgrader eller regn ska, alltså tvingas ställa sig en meter utanför det lilla repet på uteserveringen. För att några människor prompt ska ha med sig ungarna på krogen bland fulla människor. Och en liten centerpartist vill bryta sig in i min och din lägenhet och spika upp en förbudsskylt på våra privata balkonger.

Det finns en massa saker som är störande och luktar illa i en stad. Människor som med ridkläder stinkande av en hästkrake åker glatt buss till och från stallet. Folk som aldrig verkar bada trängs i trånga tunnelbanevagnar. Vitlöksälskande individer andas ut illaluktande ånga på bussen. Bilar och bussar släpper ut partiklar, rör upp damm och spyr ut avgaser i luften som man andas in på uteserveringar och i parker. Och gör luften bra mycket farligare än om du ens röker själv. För att inte tala om allt jäkla grillande som förpestar luften i det här landet från april till september. Överallt. När hördes röster om förbud av vitlök, skitiga män eller grillar senast?

Men återigen vill svenskarna, som lider av ett permanent tillstånd av kollektiv konflikträdsla, lagstifta om allt som är störande, just i det här fallet rökning. Igen. Till och med i folks hem.

Jag har ett radikalt förslag. Vi kanske istället kunde testa att… eh, prata med varandra? ”Skulle du kunna försöka blåsa röken åt ett annat håll?” Istället för att springa till politikerna som ett ledset barn som i sandlådan fått en spade i huvudet.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell