ÅSIKT

”Mammapjosket har gått för långt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Det daltas mer med barnen nu än förr.
DEBATT

På pellejönssajten Familjeliv.se avhandlas alla möjliga sinnesslöa dumheter som exempelvis vilken motionsform som är den bästa och vilket matfett som är nyttigast för de små baaaaarnen.

En av dessa fåniga trådar heter ”Är det OK att äta i butiken?” och där diskuteras huruvida det är okej att inmundiga födoämnen i matvarubutiken och sen betala för dem vid kassan.

Det är alltså inte fråga om några snatterier utan det handlar om ren och skär brist på uppfostran.

Tråden hade då 137 inlägg och de flesta gick ut på att man minsann öppnar en banan eller en juice om Tindra/Kevin tjurar och håller på att törsta/svälta ihjäl. Det kan ju vara ett par timmar sedan lilla Destiny/Birger åt på dagis och man vet inte ens om de har ätit eftersom dagispersonalen ibland slarvar med eftermiddagens kalaspuffar. Om så skett har lille Hampus kanske inte ätit sen vid ett-snåret och då är han ju på gränsen till Biaframage klockan halv fem när mamsen hämtat.

En och annan sticker upp mot mammamaffian och påstår att det inte alls är så hemskt om lille Maxen lugnar sig ännu en halvtimme tills mamsen är hemma med bil och middagsmat, men dessa förnuftets röster tystas omedelbart ner av en nära nog enig skara arga mammor.

Sluta dalta så förbannat med ungarna! Sluta hoppa ur knäppkängorna av pur oro så fort lille Destiny smackar med munnen, ungen kommer inte att ligga avsvimmad i sulkyn bara för att inte mat och vatten passerat munnen på ett par timmar. Snälla nån, det låter som om en banan i vagnen på Ica är avgörande för om lille Rasmus ska uppnå vuxen ålder.

Blir kvinnor alldeles lamslagna i hela huvudet när de får barn eller är det en modern företeelse? Jag har synnerligen svårt att se att mammorna 1910 blev lika uppstressade av att lilla Margit inte hade druckit på två timmar, ej heller tror jag att en vikingamamma ramlade baklänges i storstugan av pur oro när inte en ny bit lantbröd passerat systemet på lille Botvid på 120 minuter.

Utan att veta säkert så är min magkänsla att det varken fanns tid eller ork till sådana hönsmammerier på den tiden.

Varför har mammapjosket urartat nåt så förbannat de senaste tio åren?

Roger Persson