ÅSIKT

Här finns 345 000 barn som är fattiga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Fattigdomen i Sverige har olika ansikten.

Över 3000 vräkningar genomförs varje år. Det finns ingen statistik över hur många barn som är involverade i vräkningar men uppskattningsvis drabbas 1000 familjer med barn. Av de människor som vräks försvinner var tredje person. Ingen vet var de tagit vägen. De flesta som vräks har skulder under 20 000 kr.

Barnfattigdomen breder också ut sig. Nu är det snart jul och föreningen Majblomman har låtit genomföra en Sifo som visar att var tredje ensamstående förälder inte kan ta ledigt under jullovet och julklappar kan många barn bara drömma om.

Att vara fattig i dagens samhälle är förknippat med skuld och skam och framför allt ett osynliggörande från ansvariga politiker. Fattigdomen finns inte eftersom den är ett politiskt misslyckande. Fattigas hopp står till frivilligorganisationer.

Rädda Barnen bedömer att det finns 345 000 fattiga barn i Sverige.

Klyftorna fortsätter att öka. Det är visserligen något som politiker ofta hojtar om, men aldrig utifrån de sämst ställda. Det är människor som helt enkelt inte platsar i välfärdslandet. De är inte ens styvbarn eftersom de inte finns.

.

GRÖNINGEN

Sju av tio riksdagsledamöter vill stoppa gasledningen från Ryssland.

RÖDINGEN

Miljöpartiet slopar kravet på medborgarlön bara för att socialdemokraterna vill det.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM