ÅSIKT

Historisk nedmontering av miljön, Kristersson

Slutreplik om miljön: M slingrar sig från miljödebatten – med en orimlig klimatpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Stockbyte
Moderaterna går till val på en historisk nedmontering av Sveriges miljöpolitik, skriver Isabella Lövin.
DEBATT

SLUTERPLIK. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sedan han blev vald konsekvent undvikit att debattera klimatfrågan. Så även denna gång, vilket säger något om hur lågt M prioriterar frågan.

Det är oroande att ledaren för M inte tar frågan på större allvar.

Men det mest nedslående i den moderata talespersonen Malmer Stenergards svar är emellertid att hon öppet erkänner att verkligheten ser ut så. Moderaterna kommer att gå till val på att genomföra en historisk nedmontering av Sveriges miljöpolitik.

Moderaterna står bakom riksdagens beslutade klimatmål och det klimatpolitiska ramverket som innebär att Sverige ska vara koldioxidneutralt år 2045. Men de har inga förslag på hur målen ska nås.

Det är som att gasa på mot bergväggen och hoppas att någon i framtiden uppfinner mer effektiva bromsar.

Moderaternas pratar gärna om sina egna satsningar, men dessa bleknar i jämförelse med de nästan tio miljarder som M vill skära ner inom miljö- och utvecklingsbudgeten, och deras hårda motstånd mot styrmedel som flygskatt och miljözoner i våra städer.

Det finns ingenting i Moderaternas politik som leder till utsläppsminskningar här och nu. M hävdar att regeringens åtgärder är ”ineffektiva” och ska ersättas av – ingenting.

Resultatet blir förstås ingenting annat än att åtgärder för att minska Sveriges klimatpåverkan och förbättra miljön tas bort.

Naturvårdsverket, som noga följer utvecklingen inom klimatpolitiken, gör bedömningen att de svenska klimatmålen kan nås med den här regeringens politik. Deras uppfattning om den förra moderatledda regeringens politik var att målen inte skulle uppnås.

Men just Naturvårdsverkets anslag vill Moderaterna skära ner med 32 procent – mer än vad Trump har minskat anslaget till den amerikanska motsvarigheten EPA. Ett mycket tydligt tecken på hur man nedprioriterar miljö- och klimatfrågorna.

När Sverige nu har ett klimatpolitiskt ramverk med en lagstiftning som ska säkerställa att kommande regeringar minskar de svenska utsläppen måste även Ulf Kristersson och Moderaterna vakna. Klimatförändringarna väntar inte. Och den nödvändiga omställningen till ett fossilfritt samhälle blir bara dyrare, och måste ske i allt mer dramatisk takt, ju längre man sitter passiv.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM