ÅSIKT

Dålig etik bör kosta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Helena Norman, Åke Sandberg: Inför samma böter för klavertramp inom media som inom fotbollen

JK, liksom många riksdagsmän, förordar straffskärpningar och inskränkningar i tryckfriheten för att skydda privatlivet mot tveksamma publiceringar och halvsanningar. Det görs mycket bra journalistik idag, och visst behövs underhållning, men pressens tabloidisering kräver kortare texter och den fördjupande journalistiken sitter trångt, senast samhällsbevakningen i SVT och i P1, bland annat det mediekritiska ”Vår grundade mening”;

Om inte branschen vässar sin självsanering och stärker den väsentliga journalistik som överlevt, kan medborgare och stat finna att medierna inte lever upp till det demokratiska ansvar som gett dem deras grundlagsskyddade privilegier – trots att det brukar hävdas att staten inte ska granska sina granskare.

Under detta tryck diskuterar branschens aktörer sin självsanering. Ska den få fortsatt förtroende förslår inte dagens praxis hos Pressens opinionsnämnd och Pressombudsmannen (PO) och liknande för andra medier. De ålägger felande tidningar att publicera deras klander – vilket sker undanskymt. Och att betala en avgift – som är obetydlig.

Men eftersom medier blivit kommersiellt drivna affärsverksamheter bland andra, måste vädjan till utgivarnas publicistiska engagemang kompletteras med kännbara ekonomiska påföljder.

Att Säffletidningen med 6 000 i upplaga skulle ha nästan hälften av Aftonbladets och Expressens avgifter (10?000 mot 25?000 kr) är oproportionerligt. Varför inte 1 kr per ex, alltså runt en halv miljon för de största tidningarna?

Inspiration för reformeringen kan branschen hämta från kanske oväntat håll. Från en annan industri som gått från ideell till allt mer kommersiell: Fotbollen. När Juventus trixade med resultat blev straffet, i ligans interna behandling, inte bara fördömanden, utan laget flyttades ned till division två med förlust av intäkter och spelare som Zlatan som följd. När Hammarbys och Djurgårdens supporters gick bärsärkagång på Söderstadion fick huliganerna och ledarna fördömanden, men framför allt får företagen kännbara straff.

Fotbollsförbundet ger Hammarby avdrag med 3 poäng i serietabellen och böter om 200 000 kr. Det kallade sportjournalister ett fegt och mesigt straff. Vad kallar mediejournalister PON:s maxbelopp 25 000 kr?

Hammarby fotboll har en omsättning på ca 70 miljoner kr, Aftonbladet nära 2 miljarder och Expressen 1,4 miljarder kr. Hammarbys böter om 200 000 kr är tre promille av omsättningen; det skulle för Expressen motsvara 4, för Aftonbladet 6 miljoner kr.

Vill man ha en verkningsfull självsanering vore det kanske inte orimligt om pressens egna kvalitetsavgifter hade den storleken. Tidningar som gjort allvarliga och upprepade övertramp kunde vidare – liksom fotbollslag – få spela för tomma läktare, dvs betala hela intäkten under en eller flera dagar i avgift. ”Böterna” kunde bidra till en Fond för presskvalitet. Till skillnad från Filmstödet, statligt uppfunnet, skulle branschen själv svara för fonden – Tidningsutgivarna, Journalistförbundet och andra.

Dessutom skulle inbetalda avgifter sätta press på mediernas ägare att moderera de krav på avkastning som ibland vridit upp kvartalskapitalismen till en ”daglig löpsedelskapitalism” med förytligande och en pressad arbetssituation för journalisterna som följd. Rimliga arbetsförhållanden är en av de förutsättningar för kvalitetsjournalistik och hållbara medieföretag som vi undersöker.

Slantar som skulle gått till avgifter för övertramp kan satsas på utveckling av organisation; fler fast anställda, korrektur, fältreportage, research, genomarbetning, återkoppling och möjligheter till reflektion. Den nu inte ovanliga kombinationen av ej kollade detaljfakta och hastiga så kallade analyser kan ersättas med mer av faktabaserade, genomarbetade och spännande reportage och översikter.

Här finns mycket att göra för branschens aktörer i samverkan. Journalister, medieföretag och allmänhet har allt att vinna!

1 av 2 | Foto: Åke Sandberg, 61 år, Stockholm, professor, sociolog och civilekonom

Dagens debattörer

Helena Norman , Åke Sandberg