Tala om våldtäkt med era söner

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

ELIN NILSSON M: Det är ovärdigt att man i Sverige år 2014 kan komma undan med våldtäkt med ursäkten att man inte förstod ett nej.

När tingsrätten friade mannen trots att rätten slagit fast att kvinnan hade blivit våldtagen protesterade många och krävde en samtyckeslag
När tingsrätten friade mannen trots att rätten slagit fast att kvinnan hade blivit våldtagen protesterade många och krävde en samtyckeslag

Ett av vår tids största jämställdhetsproblem, och samhällsproblem över huvud taget, är de sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter män utsätter kvinnor för. Det senaste exemplet på detta är en hovrättsdom som kom i dag där en man blev frikänd för att han inte ”förstod” att nej betyder nej.

Majoriteten av alla våldtäkter anmäls inte. Rädslan att bli våldtagen av rättsväsendet är för stor. En våldtäkt räcker. Ändå är det alltid kvinnor som blir uppmuntrade att anmäla. Precis som vi alltid blir uppmanade att ”gå vid första slaget” om vi hamnar i ett våldsamt förhållande.

Många är de tonårsföräldrar som predikar för sina döttrar om att aldrig bli för fulla och aldrig gå hem ensamma på kvällen. I all välmening förstås. Det är dock inte lika många föräldrar som säger åt sina söner att de inte ska våldta tjejer och att ett nej alltid betyder nej. Min uppmaning till alla föräldrar är att göra precis tvärt om. Ta det där samtalet med era söner istället, säg till dem att aldrig någonsin höja en hand mot en kvinna, att aldrig någonsin ha sex med någon som säger ifrån, att aldrig någonsin uppmuntra den struktur som leder till att våldtäkt blir lagligt.

Det är tyvärr snarare regel än undantag att flickor redan i förskolan får höra att ”det är för att han tycker om dig” om en pojke är våldsam eller trakasserar. Det finns någon kille i nästan varje klass som kommer undan med att tafsa på tjejerna. Vilket man som tjej får stå ut med eftersom ”det beror på omognad”. Istället blir uppmaningen att eftersom tjejer mognar tidigare så får de har överseende. De kommer ju att växa upp senare och förstå att det är fel. Eller kommer de det? En del av dem alldeles säkert.

Men våldtäkter sker fortfarande. Jag tänker inte ens hänvisa till statistiken eftersom en så stor andel aldrig anmäls. Våldtäktsstatistiken kommer aldrig kunna mätas men våldtäkter kan förebyggas genom att stoppa våldtäktskulturen redan i förskolan.

Det är ovärdigt ett land som Sverige, ett av världens mest jämställda länder, att vi inte har en samtyckeslag. Att det fortfarande, 2014, går att komma undan med våldtäkt med ursäkten att man inte förstod ett nej. Men problemen går egentligen djupare än så. En samtyckeslag är i allra högsta grad nödvändigt men det är långt ifrån tillräckligt.

Det är våldtäktskulturen som finns i hela vårt samhälle som suddar ut gränserna för vad som är nej på låtsas och nej på riktigt. Det är samma pojkar som i förskolan får höra att det är okej att tafsa på flickor som sedan skriver citat på sina studentvagnar som lyder:

”Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg. Tvåan var värst, det tyckte hon också.”

Elin Nilsson

Publicerad: