SD:s politik är sverigefientlig

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Erik Ullenhag (FP): SD drivs inte av kärlek till Sverige utan av motstånd mot ”de andra”

I dag på Sveriges nationaldag välkomnas nya svenska medborgare runt om i vårt land. Tillsammans ska vi skapa ett Sverige där vi bygger vår samhörighet på var vi har vår framtid och inte var vi har vår historia. Men detta ifrågasätts av Sverigedemokraterna, det sverigefientliga partiet.

Jag är stolt över att vara svensk. Jag är stolt över den svenska traditionen av jämställdhet, solidaritet, öppenhet och tolerans. Genom historien har människor flyttat från, men också till Sverige. Många är de som skapat ett liv för sig och sin familj här. De har berikat Sverige och är en omistlig del av vårt land. Den svenska traditionen av öppenhet har bidragit till den ekonomiska tillväxt som byggt vårt välfärdssamhälle.

Men samtidigt som jag firar det Sverige jag är stolt över skräms jag av att SD försöker kidnappa svenskheten och ger en falsk beskrivning av vad som Sverige är och har varit. SD kallar sig det sverigevänliga partiet. Men SD står för en politik som i verkligheten är sverigefientlig då partiet förnekar viktiga svenska traditioner såsom jämställdhet, öppenhet och tolerans. Ett Sverige som håller samman hotas av ett SD som ställer grupp mot grupp, och som skyller alla samhällsproblem på invandring.

Det är inte kärleken till Sverige som driver Sverigedemokraterna. Det är motståndet mot ”de andra” som fortfarande är grunden för partiet. SD drömmer om ett Sverige med traditionella könsroller där svenska kvinnor föder svenska barn och samkönade par inte får gifta sig eller adoptera barn. SD:s nationalism är med sina stängda gränser tillväxthämmande och leder till minskade resurser för vår gemensamma välfärd. Kort och gott är SD:s politik dålig för Sverige och svenskarna – oavsett om man fötts här eller någon annanstans på jorden.

Alla vi som lever och verkar i Sverige delar inte samma historia eller bakgrund. Men målet måste vara att vi alla strävar mot att skapa en gemensam framtid. Ett land där alla ges möjlighet att styra sitt eget liv, ha makt över sin vardag och skapa en framtid åt sin familj. Ett samhälle som håller samman och som bygger på ett vi i stället för ett vi och ett de.

Nyligen antogs regeringens förslag om ändrad medborgarskapslag som bland annat innebär att kommuner ska anordna medborgarskapsceremonier. Detta för att högtidlighålla individers beslut att bli svenska medborgare. Och i dag på nationaldagen välkomnas nya svenska medborgare runt om i vårt land. Det är en stor dag för många. De har aktivt valt att bli en del av detta land. Och tillsammans ska vi skapa ett Sverige där det inte spelar någon roll var du är född eller vilken hudfärg du har. Det är det Sverige som jag firar i dag.

Erik Ullenhag (FP)

Integrationsminister

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN