Ghostbusters-hatet handlar om sexism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Män vill inte se kvinnor ta plats på tidigare exklusivt manliga arenor, skriver debattören

Jag tror att det är svårt för manliga filmälskare att förstå hur stort det känns att äntligen få se fyra kvinnor som inte bara är svinroliga, utan även actionhjältar, skriver debattören.
Jag tror att det är svårt för manliga filmälskare att förstå hur stort det känns att äntligen få se fyra kvinnor som inte bara är svinroliga, utan även actionhjältar, skriver debattören.

DEBATT. Jag är ett mega-fan av spökkomedin Ghostbusters från 1984. Så när jag fick veta att en ny Ghostbusters skulle produceras jublade jag! Efter månader av casting-rykten twittrade den nye regissören Paul Feig ut: “Yes, it will star hilarious women. That’s who I’m gonna call.”

Valet föll på de rutinerade Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones och Melissa McCarthy. Hurra! Eller… Föga anade vi då att avslöjandet om kvinnliga Ghostbusters öppnat en dörr till en helvetesdimension värdig Zuul.

Kommentarer började direkt trilla in: ”Det här är den värsta nyheten jag någonsin fått, och då har jag överlevt testikelcancer.”, ”manshat och feministpropaganda!”,

”den här onödiga remaken bajsar på en fantastisk film från min barndom”.

Det här var början på ett tvåårigt Ghostbusters-Trollathon där inga ord var för hårda och inga knep var för låga i försök att sänka filmen.

Det öronbedövande nätgnället var väl en sak. En annan var kampanjerna för att rösta ner trailern på YouTube, förstöra premiären och skriva falska recensioner samt att trakassera regissör, skådespelare och till och med barn utklädda till Ghostbusters med hot och hat.

Många sa rent ut ”kvinnor är inte roliga”. Vad mer? ”Det blev kvinnliga skådisar bara för att det skulle vara PK.” Tror ni själva att regissören skulle sätta sin karriär på spel, för att inte tala om sin chans att göra en legendarisk film, för att välja skådisar han inte tyckte var de allra bästa för jobbet? Verkligen?

Tror ni att filmbolaget Sony skulle satsa 144 miljoner dollar för att vara PK?!

”De har förstört originalet för mig.” Tråkigt att de gick in i ditt hem, fram till dvd-hyllan och stal ditt exemplar från 1984.

”Jag vägrar att se den för jag vet att den kommer vara dålig.” Grattis till ett sjätte sinne som gör att du vet hur filmer är innan du ser dem!

”Nähä, det har inget med kvinnor att göra, jag avskyr den enbart för att jag är emot remakes och reboots!” Robocop, Poltergeist, Evil Dead, Conan Barbaren, Blade Runner, Jurassic Park, Scream och Point Break är bara några få av de hundratals gamla filmer med stor franchise som gjorts om. Var fanns hatet?

Vad det uppenbart handlar om är sexism. Dessa mäns irrationella ilska förråder en stor rädsla för förlust av den manliga makt som har varit central för det kulturella, sociala och politiska landskapet.

De som gnölar om att män är roligare än kvinnor och ”min barndom är förstörd” vill inte se kvinnor ta plats på tidigare exklusivt manliga arenor.

Som liten älskade jag filmer som Indiana Jones, Star Wars, Tillbaka till framtiden, och The Goonies. Men i varje film jag avgudade fick jag nöja mig med enstaka kvinnor i biroller: humorbefriade flickvänner, oroliga mammor eller skrikande våp som behövde räddas av en man. Det har knappast ändrats. Se på drösen av superhjältefilmer, med sitt kvinnliga alibi som alltid är en ung, råhet men urtrist ”stark” kvinna som sexigt slåss i tajts.

För övrigt: av de 100 största filmerna 2015 hade bara 22 procent en kvinnlig huvudroll.

Jag tror att det är svårt för manliga filmälskare att förstå hur stort det känns att äntligen få se fyra kvinnor som inte bara är svinroliga, utan även actionhjältar. Jag älskar fortfarande Ghostbusters från 1984, men det är dags för oss att slippa vara receptionister och demonbesatta flickvänner. I USA har hatet nu börjat överröstas av kärleksbetygelser till de nya spökjägarna, som blivit idoler för en ny generation.

Ge dig, och tioåringen inom dig, en present: gå och se nya Ghostbusters!

Ida Kjellin

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: