ÅSIKT

Nej, det var ingen "utrensning" i MP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Maria Ferm om förändringarna i partiet

Foto: Maria Ferm.

DEBATT. I en debattartikel jämför Per Gahrton 70-talets FP-partiledning med dagens MP-ledning, mot bakgrund av de justeringarna av utskottsplatser som skett.

Tvärtemot vad som antyds handlar det inte om någon ”utrensning”. Däremot har riksdagsgruppen i demokratisk ordning valt vilka som ska företräda dem i utskott och talespersonuppdrag.

Om en ledamot är talesperson eller har valts till ett utskott av sina riksdagskollegor är det viktigt att det finns ett starkt förtroende för personen eftersom ledamoten för hela gruppens talan. Förtroende att vara talesperson är inget man får och sedan äger, utan det krävs i varje läge att man har förtroende från att gruppen att företräda dem.

Efter regeringsombildningen förändrades riksdagsgruppen sammansättning, och utskottsfördelningen behövde ses över. Uppdraget gick till riksdagsgruppens interna valberedning, som efter intervjuer med alla ledamöter fann ett starkt stöd att göra förändringar. De ledamöter som inte skulle ha kvar sina dåvarande uppdrag föreslogs få andra. Det ville de inte ha och drog tillbaka sina kandidaturer.

Det är därför inte fråga om någon utrensning av en anonym ”MP-ledning”, utan att riksdagsgruppen valde de kollegor de kände starkast förtroende för. Förändringarna handlade inte heller om att ha agerat mot gruppen i en enskild omröstning, då det inte finns någon absolut regel som säger att en ledamot blir av med ett uppdrag på grund av det.

Miljöpartiet är med och styr Sverige genom vår regeringsmedverkan samt majoritetsstyre i kommuner och landsting. I kompromissande är det politiskt bästa inte alltid det politiskt möjliga, men det utgör ett verktyg för att på riktigt genomföra gröna reformer som stärker Sverige. Därför behöver vi arbeta gemensamt, växa tillsammans som parti och fortsätta ta ansvar för de beslut vi är med och genomför.

Maria Ferm

Gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM