Debatt

Ni pratar om folkmord – men bara på kristna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Be om ursäkt – ni riksdagspolitiker som glömde bort IS brott mot shiamuslimer

I onsdags dödades minst 64 människor, de flesta kvinnor, när en bilbomb exploderade på en shiamuslims marknad i Bagdad. IS tog på sig terrordådet. Samma dag debatterade Sveriges riksdag IS folkmord – på kristna. Politikerna som glömde shiamuslimerna bör be dem om ursäkt, skriver Torbjörn Jerlerup.
I onsdags dödades minst 64 människor, de flesta kvinnor, när en bilbomb exploderade på en shiamuslims marknad i Bagdad. IS tog på sig terrordådet. Samma dag debatterade Sveriges riksdag IS folkmord – på kristna. Politikerna som glömde shiamuslimerna bör be dem om ursäkt, skriver Torbjörn Jerlerup.

DEBATT. Terrorgruppen IS medvetna folkmord på etniska minoriteter och religiösa grupperingar har debatterats i riksdagen i veckan. Att det debatteras är bra. Att man vill ha ett fördömande av folkmord är bra. Men i debatten fokuserar man framför allt på kristna. Shiamuslimer är också en måltavla för IS hat, men nämns knappt i debatten.

IS hat mot kristna, och massmord på dem, nämns oftast i debatten i Sverige. Men i IS egen retorik är hatet mot shiamuslimer kanske mer framträdande.

IS vill döda varje shiamuslim i världen. En kristen kan förslavas eller till och med som konvertit bli IS krigare, men måste dödas om de inte fogar sig.

En shiamuslim kan inte ens bli slav i Islamska Staten och får inte konvertera. En shiamuslim ska bara dödas, det är IS inställning.

I definitionen av folkmord, som FN lagt fram, ingår både de som vill döda delar av en befolkning och hela befolkningen. Därför är det berättigat att kalla det folkmord, det som IS gör mot både kristna och shiamuslimer (och andra grupper som assyrier, kurder och yazidier samt hinduer och judar).

Därför vill jag att partierna som i onsdags ville ha ett riksdagsuttalande om folkmord men glömde shiamuslimerna, ber dem om ursäkt.

Debatten i riksdagen hölls samma dag som IS gjorde ett attentat mot en shiamuslimsk marknad i Irak. Om man studerar vad IS skriver officiellt om shiamuslimer ser man att de öppet erkänner att de håller på med ett folkmord.

IS tidning Dabiq, nummer 13 från tidigare i år, är ett specialnummer om ”rafidah” det vill säga shia. (Rafidah är ett rasistiskt öknamn på shiamuslimer).

IS har en tvist med al-Qaida numera. En gång i tiden var de samma rörelse men de splittrades 2014.

En av anledningarna var att IS ville massutrota shiamuslimer.

I tidningen finns en artikel där IS  polemiserar mot al-Qaida eftersom de är för fega och inte vill massutrota alla shiamuslimer, något de anser det finns stöd för i den fundamentalistiska tradition IS följer. "Rafidah är mushrik-avfällingar som måste dödas, var man än hittar dem, tills ingen rafidah mer lever på jordens yta".

Vad ska man säga? Mer tydligt kan det inte bli.

IS själva erkänner att de håller på med ett folkmord mot shiamuslimer, med målet att inte en enda levande shiamuslim ska finnas på planeten .

Frågan är vad som gjort att man glömmer hatet mot shiamuslimer i den svenska debatten om IS?

John Kerry, fd utrikesminister i USA, uttryckte sig så mycket mer precist: "Enligt min åsikt är Daesh ansvariga för ett folkmord mot grupper på områden de kontrollerar, inkluderat yazidier, kristna och shiamuslimer".

Så kan man också uttrycka det. Utan att "glömma" shiamuslimerna.

Torbjörn Jerlerup, Socialdemokratisk, liberal debattör

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

IS/Daesh (Islamiska staten)

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)