Vi bygger ut – med 14 600 nya platser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från högskoleministern om sommartermin

elene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S).
elene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S).

REPLIK. Möjligheten att studera vidare, oavsett bakgrund och var i livet du befinner dig, är en viktig del av den svenska modellen. Men regeringen vill att de relevanta sommarkurserna ska bli fler. Ett viktigt skäl till detta är att öka genomströmningen i högre utbildning. Studenter som är mitt uppe i sina studier kan snabbare ta sin examen och komma ut i arbetslivet. För det krävs relevanta kurser som man kan räkna in i sin utbildning. Vi ska också komma ihåg den roll sommarkurser spelar för det livslånga lärandet.

Sommarkurser i till exempel matematik eller engelska används också för att blivande studenter ska bli bättre förberedda för högskolestudier. Det kan göra att fler vågar söka sig till högskolan. Det är viktigt, framför allt för dem som inte har föräldrar med högskoleutbildning.

Relevanta sommarkurser gör också, precis som debattörerna skriver, att fler studenter kan fokusera på studier istället för sommarjobb. Då frigörs sommarjobb för dem som behöver en väg in på arbetsmarknaden.

Regeringen bygger ut högskolan med drygt 14 600 nya högskoleplatser till 2019, och ger därigenom stora möjligheter att öka antalet relevanta sommarkurser. Jag arbetar just nu med frågan om hur universitet och högskolor kan ge fler relevanta sommarkurser, som möter de behov som finns.

Sommarkurser ska spela en större roll i svensk högskola. Fler studenter kan ta examen snabbare, blivande studenter kan förberedas för högskolestudier och fler människor kan vidareutbilda och kompetensutveckla sig. Så bygger vi ett modernt kunskapssamhälle som utvecklar både medborgarna och arbetsmarknaden. 

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN