ÅSIKT

Lägg ner FN!

DEBATT

Johan Forssell: Bygg en ny organisation utan diktaturstater

FN har blivit en högtidlig arena för diktaturstater. Tillsammans håller de varandra om ryggen och manövrerar ut demokratierna. Därför borde en ny världsorganisation bildas med efterlevnad av demokrati och mänskliga rättigheter som krav för medlemskap. Det FN vi känner idag har kommit till vägs ände.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: FN:s generalsekreterare Kofi Annan har all anledning att se bekymrad ut. Enligt Johan Forssell har diktaturstater fått allt för stor makt inom organisationen.

Idag är det på dagen 60 år sedan Förenta Nationerna bildades. Säkerligen kommer vi under dagen kunna höra de sedvanliga hyllningstalen tillsammans med tårtätande – det har till och med tagits fram en speciell FN-bakelse – och flaggviftande. FN är ju något av ett världssamvete för oss i Sverige.

Men om man lyfter blicken från det okritiska hyllandet, blir det desto svårare att förstå

FN:s popularitet. Organisationens facit imponerar inte.

Istället har det med tiden kommit att bli ett stort hinder för spridandet av frihet och demokrati i världen.

Kritik mot diktaturer förpassas gång på gång till papperskorgen. Robert Mugabes övergrepp i Zimbabwe, Fidel Castros massarresteringar på Kuba och Sudans summariska avrättningar, de är alla exempel på områden där diktaturerna i FN:s människorättskommission lyckats rösta ned kritik.

Tillsammans städar de upp blodet efter sina statsanställda bödlar samtidigt som världen tvingas titta åt ett annat håll.

Detsamma gäller i organisationens alla organ. I det mäktiga säkerhetsrådet sitter Kina tillsammans med ett allt auktoritärare Ryssland och lägger in veton mot demokratiska initia­tiv. USA, Storbritannien och Frankrike tvålas till gång efter annan.

Diktaturernas inflytande har också medfört att de som vågar kritisera FN ofta betraktas som osympatiska galningar. USA:s FN-ambassadör John Bolton beskrevs som en tok utan verklighetsförankring. När han menade att det inte skulle göra någon skada om FN-skrapan kapades med tio våningar blev kritiken skoningslös, trots att en av världshistoriens största mutskandalen, FN:s olja-för-mat program just avslöjats.

Majoriteten av FN:s medlemsstater är demokratier. Ändå har diktaturerna orimligt mycket makt. Genom att de tillåts verka på samma sätt som demokratierna legitimeras envåldshärskarna. Efter handskakningar och vackra tal i ­generalförsamlingen åker de hem och fortsätter dra åt tumskruvarna mot oppositionella.

Det är dags att avsluta detta makabra skådespel. Antingen måste FN reformeras från grunden genom den typ av handlingskraft som John Bolton gett uttryck för eller så behövs något helt nytt.

Enligt Freedom House har världen 121 demokratier. Genom en ny världsorganisation med krav på demokrati och mänskliga rättigheter som bas kan en friare värld byggas. Utan diktaturer kan världsorganisationen äntligen gå från tandlöshet till handlingskraft.

När diktaturerna inte längre kan gå samman och blockera kritik mot förtryckare är mycket vunnet. Då kan också folkrätten skrivas om så att den inte blir ett redskap för förtryckare mot den egna befolkningen.

Regimers självbestämmande kan aldrig hindra omvärlden från att ta krafttag när de mänskliga rättigheterna kränks.

Jag hoppas att vi idag firar FN:s sista födelsedag med diktaturerna. En demokratisk världsorganisation som kämpar för frihet är värd att hyllas med mer än bakelser.

Johan Forssell , Förbundsordförande , Moderata Ungdomsförbundet