ÅSIKT

Mänsklig omtanke inget för moderater

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet. Det är en av fyra solidariteter som är grunden för den gröna ideologin.

När de gamla partierna bara utgår från människans behov, breddar vi perspektivet och inkluderar även djurens rätt att slippa lida.

Att djurens rättigheter skulle inkräkta på människans är ett märkligt resonemang. I själva verket har undersökningar visat att aktiva djurvänner även i högre grad är aktiva i kampen för global rättvisa och mänskliga rättigheter, frågor som Henrik von Sydows parti helt tycks ignorera inte minst i utrikespolitiken. Moderaterna stödde USA:s bombningar av Afghanistan, som tvärtom spätt på de spänningar som skapar konflikter i världen och som hotar mänskliga rättigheter.

Problemet är alltså inte att för många engagerar sig för djurens rättigheter utan att för få engagerar sig över huvud taget. För alla varelsers rättigheter.

I dag presenterar jag en rapport för djurens rättigheter, en fråga som de gamla partierna bryr sig mycket lite om.

Några av punkterna i rapporten är:

4 Stoppa pälsfarmarna. Socialdemokraterna har gömt frågan i ännu en utredning.

4 Stoppa de långa och plågsamma djurtransporterna inom EU. Djuren i jordbruket måste få leva ett fritt liv i stället för att hållas instängda.

4 Förhållandena för slaktkycklingarna är olidliga. De växer onaturligt, bor trångt och drabbas ofta av hjärt- och lungsjukdomar.

4 Släpp ut värphönsen ur burarna. Regeringen lovade det 1988, men fortfarande sitter man i klorna på industrin och hönsen är fortfarande inburade.

4 Rätt till näringsriktig vegetarisk och vegansk mat i skolan, på dagis eller äldreboendet, för den som vill.

Dessa, och andra åtgärder är inte svåra att genomföra, det handlar bara om politisk vilja.

För oss i miljöpartiet är det en självklarhet att kämpa mot djurens lidande. Solidariteten med djuren formulerades redan i början på 80-talet av miljöpartiet. Först nu har tiden och politiken kommit ikapp.

Frågan är när tiden ska hinna ikapp Henrik von Sydow?

Maria Wetterstrand (språkrör Miljöpartiet de gröna)