Debatt

Linda och Ebba är mer lika än de anar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Lisa Magnusson om årets bloggfejd

Lisa Magnusson.

Lisa Magnusson.

Ni har väl inte missat årets bloggfejd - Ebba von Sydow vs Linda Skugge?

Ebba von Sydow: ”Jag känner mig stressad.”

Linda Skugge: ”Ha! Kom igen när du har barn.”

Ebba von Sydow: ”Du vet väl inte hur stressad jag är?”

Linda Skugge: ”Jo, du står väl på Stureplan och dricker skumpa och nojar över att du tackat nej till ett jobb. Jag är mycket mer stressad!”

Som om stress vore nåt FINT. Visst, att ständigt vara på språng = att vara populär och framgångsrik. Men framför allt är ju stress ett tecken på att man är dålig på att hushålla med sig själv. Och det är ur känslan av att disken ABSOLUT INTE kan vänta en enda sekund som prestationsprinsessor och bittra bloggdrottningar föds.

Jag håller med Linda Skugge om att vanliga svennekvinnor nog har svårt att känna igen sig i en tjugo-nånting som av sin blogg att döma ägnar dagarna åt att måla naglarna och powerwalka på Djurgården. Och ja, visst lär Ebba von Sydow göra väldigt mycket mer än så, det är inte min poäng. Jag menar bara att hon framstår som alldeles för bländande glamorös för att de vanliga små grå skall kunna spegla sig i henne.

Fast samtidigt? Linda Skugge har det TUFFT, pärlbandet av jobb som strömmar in är det enda som skiljer henne från en tillvaro som tiggare, varje dag är en kamp för att hålla näsan ovan vattenytan. Sådan ser hennes verklighet ut, det är som ett evigt andra världs. All work and no play. Hon älskar Sylvia Plath, har till och med skrivit en roman om en nutida Sylvia. Men det är inte poeten Sylvia Plath som Linda Skugge intresserar sig för utan den försmådda kvinnan som vadar i vardaglig skit och aldrig hinner skriva och vars make bara bryr sig om sin mediokra karriär plus knulla (med andra). Linda Skugge själv "driver två aktiebolag utan externa finansiärer/ skriver i Svd, AB, Icakuriren, Chic, Amelia, dagligen och veckovis", dessutom ansvarar hon "för huset, tomten, bilen, allt".

"Ebba, på min 30-årsdag hade jag två små barn och la mig kl 19 för att jag var så slut att jag trodde att jag skulle hamna på dårhus", bloggar hon. "I åtta månader sov jag på en sketen madrass som jag själv åkt och köpt på fukking Jysk. Jag låg där och ammade hela nätterna, övriga barn låg bredvid mig i en våningsssäng. Vad gjorde du då, Ebba?"

Men nej, Linda. Frågan är inte vad Ebba gjorde då, utan vad fan din man gjorde?!

Jag tror att Linda och Ebba nog är mer lika än de anar. Båda är de proffsiga, framgångsrika, lyckade. Men de verkar så ensamma. Och jag ser drag av dem i så många många kvinnor. Det perfektionistiska, skoningslösa, glädjelösa och, ja, stressen. Jag undrar varför vi är så hårda mot oss själva och varandra jämt. Till och med på toppen beter sig folk som såna där gödkycklingar som blivit inlåsta på alldeles för liten yta i väntan på slakt: De hackar ögonen ur varandra, rycker loss stora tuggor ur dem runtomkring.

Varför är det såhär?

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Lisa Magnusson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lisa Magnusson

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson