Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Kapitalismen gör världen grönare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

Johnny Munkhammar svarar på kritiken av kapitalismen

Motståndarna till kapitalism borde berätta vilka ekonomiska friheter de är emot. Är det möjligheten att starta företag, handla med utlandet, investera, sälja, låna eller anställa? Istället ägnar de sig ofta åt kritik av en nidbild från sagornas värld. Lars Folckes replik på min artikel följer det mönstret, men förtjänar att bemötas på två punkter.

Folcke påstår att välståndet är en följd av teknisk utveckling, inte kapitalism. Från det gamla Kina kommer flera viktiga uppfinningar, som kompassen. Där skedde dock aldrig någon välståndsutveckling. Det krävs en entreprenör som ser innovationens möjlighet, som kan skaffa kapital för massproduktion, som fritt får exportera – och att det finns konsumenter som har egna pengar och får köpa. Därför är kapitalismen avgörande.

Folcke påstår också att en fri ekonomi förstör miljön. En tidig ekonomisk utveckling tenderar vara miljöbelastande. Men när länder passerar cirka 10 000 dollar i BNP per capita per år minskar miljöpåverkan. Således har luften, floderna och sjöarna blivit renare och skogarna blivit större i Europa det senaste decenniet. I dagens Kina sker mest miljöförstöring där gamla statliga företag dominerar och minst i de rikaste, mest globaliserade delarna. FN:s klimatpanel att klimatuppvärmningen blir minst om vi har en fortsatt globalisering och hög ekonomisk tillväxt. Idag är ”green tech” en dynamisk bransch – kapitalismen gör världen grönare.

Josefine Adolfsson påstår att ekonomiska system inte är till för att älskas. Sant – känslan jag har för min fru och två döttrar är av en annan dimension. Men jag måste säga att jag känner starkt för de friheter som gör det möjligt för miljarder människor att skapa en bättre värld åt sina barn varje dag

Johnny Munkhammar

Följ ämnen i artikeln