Nu ska de sjuka fixa statistiken

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När maktlösheten knackar på dörren och stiger in är du chanslös. Du blir beroende av andra människor, ofta byråkrater i statlig tjänst, som bestämmer ditt fortsatta liv. Det är just därför som självmord är vanligt i sådana situationer. Att dö blir den enda utvägen för många när andra människor bestämmer att du ingenting är värd och att du inte är trovärdig i din desperata kamp att övertyga de där människorna om att du kanske är sjuk, mår dåligt och inte kan jobba.

Jag har fått i min mejlkorg starka rop på hjälp. Astrid skrev; ”Jag är med i ett nätverk som heter Resurs som försöker stötta dem som hamnar utanför systemet. I dagarna hamnar alla de med begränsad sjukersättning hos arbetsförmedlingen. Det stora flertalet av dem är psykiskt sjuka som inte hunnit eller kunnat få den rehabilitering som krävs för att de ska tillfriskna. De betraktas nu som arbetslösa och ska konkurrera med friska människor om arbete. Hur tror du att de mår i dag? Jag är förtvivlad”

Astrid har rätt, det är tyst om den sjuka utförsäkringslagen i medierna? Många av dem som drabbas visste ingenting, det nya förslaget damp ner som en bomb. Nu ska de sjuka ut för att fixa till statistiken i sjukförsäkringen. Människor med psykiska problem stämplas som friska och ska få göra samhällstjänst eller helt enkelt gå till socialen när inget annat finns. Allt för att uppnå det politiska målet att minska antalet sjukskrivna.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN