Reinfelt är en hycklande fildelare
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21
Piratpartister: Statsministern betalar bara när det passar
Vår statsminister vill inte betala sina räkningar. I alla fall inte enligt sin egen upphovsrättslogik.
Året var 2006. Många var vi många som satt i våra soffor och tittade på slutvalsdebatten mellan de etablerade partiledarna. De andra partiledarna var ju uteslutna. Flera statsvetare hade tidigare gått ut i tidningar och beskrivit hur något så underligt som fildelning faktiskt hade blivit en av de stora valfrågorna ur tomma intet. En efter en stod stod partiledarna i TV-rutan och förklarade sitt hjärtliga stöd för fildelning och till slut kom frågan även till Reinfeldt. Då kom de magiska orden "Nej – vi skall inte jaga en ungdomsgeneration".
Tre år senare och en The Pirate Bay dom senare vet vi att de orden var ren lögn och valfäsk välredigerat av valstrateger. De enda som faktiskt sa sig vara emot fildelning var Folkpartiet som kanske ändå skall ha credd för att de åtminstone var ärliga i sin hetsjakt på fildelare.
Men vad är det då som gör Reinfeldt till en hycklande fildelare?
Det är våra folkbibliotek. För böcker författade av svenskar finns det en biblioteksersättning på lite över en krona som staten betalar till Sveriges författarfond för varje utlånad bok. Vi betalar därmed en skatt som sedan betalas ut till svenska författare så att de utöver alla andra bidrag och inkomstkällor skall ha möjlighet att skriva nya verk. Vad man tycker om det beror oftast lite på hur vänster eller höger man ser sig. Men – så kommer vi till böcker som inte är skrivna av svenskar.
Där borde enligt Reifeldt´s logik rimligtvis också en ersättning per utlåning bli betalad. Hur skall annars författare få betalt? Men det kan de utländska författarna ta och glömma – för det skulle betyda en så pass tuff nota för finansminister Anders Borg att han säkert skulle bli rosenrasande av bara tanken i dessa kristider. Så både Reinfeldt och Borg väljer hellre i det tysta att vara bokdelande pirater samtidigt som de gärna sätter dit alla oss andra när vi delar filer. DET är fildelningshyckleri på så hög nivå vi kan komma.
Klart är att många av de lagar som tagits fram i kriget mot fildelningen främst kommer från EU och de regeringar som representeras där. Nästa upp är Telekompaketet där allt fler och omfattande övervakningsmöjligheter för privata intressen och myndigheter är på väg att bakas in med censurmetoder som vitlistor, svartlistor och filtrering planeras i det tysta. Regeringen förlorar därmed snart helt sin moraliska rätt att kritisera diktaturer för att de övervakar och censurerar sina medborgare.
Inför EU-valet som öppnar sina röstningskontor om 30 dagar har du som väljare chans att besluta vilka EU-frågor som du tycker är relevanta. Det finns två fundamentalt olika visioner när det gäller medborgerliga rättigheter som berör privat kommunikation. Den ena anser att kontroll är bättre än förtroende. Vi Pirater kommer arbeta stenhårt för att istället skapa ett samhälle där staten beskyddar medborgares privata kommunikation. Men också ett samhälle där upphovsrätten reformeras så att vi slipper ett samhälle i låsning och hot. Vi är öppna för alla sätt för ersättning som inte kräver att man tar betalt per kopia. Men så klart – upphovsrättsindustrin vill ju hellre stänga ned biblioteken och ta betalt per person som läser ett verk. För dem hägrar en ny digital framtid där de kan öka sina intäkter exponentiellt. För dem finns inget annat än att du är pirat om du inte betalar fullt pris.
Christian Engström, 1:e EU-kandidat Piratpartiet
Mika Sjöman, Piratpartiet