Du måste vara frisk för att vara sjuk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nödropen från anställda på Samhall har varit många de senaste åren. Det har varit ett rop på hjälp eftersom många anställda inte klarat av trycket som ledningen har på de anställda. Det är för tunga, för monotona och för krävande jobb för människor som har funktionshinder. Folk som skulle få ett jobb trots sitt handikapp har slagits ut i hetsen på lönsamhet. Deras vädjan om hjälp och krav på förändring har bara vispats bort av höga chefer som hävdar att de anställda har fel.

Men nu får personalen på Samhall stöd av arbetsförmedlare. I en enkät som Ekot gjort och som 130 arbetsförmedlare har svarat på, hävdar 60 procent av de tillfrågade att Samhall på flera håll i landet inte kan ta hand om de personer som har mest behov av ett skyddat arbete.

Ann-Beathe Bengtsson, arbetsförmedlare i Falkenberg säger: ”De som har det svårast på arbetsmarknaden kommer inte in på Samhall längre.”

Med andra ord: på Samhall måste du vara frisk för att vara sjuk och kunna jobba. Samhall är ett skämt. Jakten på vinst är precis som överallt annars mycket viktigare än mål och syfte med verksamheten.

4 miljarder kronor bidrar staten med för att slita ut redan sjuka människor.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Ämnen i artikeln