Debatt

Vår ojämlikhet drabbar barnen – krävs ändring

Majblomman: Ena familjen kan inte betala hyran, den andra åker på utlandssemestrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Första gruppen barn är medveten om att familjens ekonomi inte räcker till hyra, kläder eller avgift för fotbollsskola. Den andra gruppen barn åker på semestrar och har svårt att hinna med alla aktiviteter. Ojämlikheten påverkar barn och samhälle, skriver Tove Lindahl Greve.
Första gruppen barn är medveten om att familjens ekonomi inte räcker till hyra, kläder eller avgift för fotbollsskola. Den andra gruppen barn åker på semestrar och har svårt att hinna med alla aktiviteter. Ojämlikheten påverkar barn och samhälle, skriver Tove Lindahl Greve.

DEBATT

DEBATT. ”Får ni in fler ansökningar vid i december?” ”Delar ni ut mycket pengar till julklappar?” Frågorna kommer till Majblomman inför jul från journalister och givare. De föreställer sig hur barn som växer upp med utsatt ekonomi kan fira jul som alla andra, tack vare Majblomman.

Och visst kommer tusentals barn över Sverige att få de där efterlängtade fotbollsskorna, vinterjackan eller innebandyklubban genom ekonomiskt stöd från oss. Men för de barn som lever i ekonomisk utsatthet är problemen större än att tomten kommer med lätt last. För deras familjer finns en stress året runt.

Barnens vardag präglas av trångboddhet, skolor med otillräckliga resurser och begränsad tillgång till fritidsaktiviteter. Oron inför jullovet handlar snarare om ett ekande kylskåp än en tom tomtesäck.

Verkligheten för de barn som Majblomman ger stöd till är svår att föreställa sig för majoriteten av Sveriges befolkning. De allra flesta i vårt land har vuxit upp med julklappar, fritidsaktiviteter och gott om mat hemma. De 186 000 barn som lever i fattigdom utgör knappt tio procent av barnen i Sverige. Klyftorna är stora vilket innebär att övriga familjer har det rätt gott ställt. Barnfattigdomen i Sverige är dessutom tydligt koncentrerad till vissa grupper av barn.

Bland barn som lever med en ensamstående förälder och vars föräldrar är födda utomlands har 42,1 procent inte råd med det mest nödvändiga. För barn med sammanboende föräldrar födda i Sverige är motsvarande siffra 1,4 procent.

Den första gruppen barn är från tidig ålder medveten om att familjens ekonomi inte räcker till hyra, kläder eller avgiften för fotbollsskolan. Den andra gruppen barn åker på semestrar och har svårt att hinna med veckans alla fritidsaktiviteter. Ojämlikheten påverkar barnen och samhället.

Det finns givetvis en rad förklaringar. Det handlar bland annat om bostadspolitik, arbetsmarknadspolitiska beslut, uteblivna fördelningspolitiska åtgärder och en misslyckad integrationspolitik. Men faktum kvarstår; vi låter vissa barn växa upp under omständigheter som andra barn och vuxna i samma land har svårt att föreställa sig.

Konsekvenserna märks i vardagen. Barns chanser till god utbildning i Sverige har blivit mindre likvärdiga, barns tillgång till en meningsfull fritid är mycket ojämlik och boendesegregationen för barnfamiljer är förödande.

Också de enskilda barnen påverkas. Det handlar om självkänsla och framtidstro, om tilltro till vuxenvärlden och om att våga drömma. Det handlar om barn som väljer destruktiva alternativ, i brist på meningsfulla sammanhang.

Barnombudsmannen är överens med forskare och organisationer om att satsningar på att skapa goda förutsättningar för barn är avgörande och nödvändiga.

Majblomman har närkontakt med barnen det handlar om. Inte bara till jul utan under hela året delar våra volontärer ut miljontals kronor i ekonomiskt stöd till barn som inte har råd med enkla saker som en vinterjacka, en termin till i fotbollsskolan eller ett barnkalas. Behoven är basala och stora.

Samtidigt märker vi hur samhället backar från sitt ansvar. Vi ser rapporter om fritidsgårdar som läggs ner och kulturskolor eller bibliotek som blir av med anslag. I samma nyhetssändningar berättas om skolor som inte fungerar och rekrytering av unga till kriminella gäng. Det får konsekvenser att vissa grupper av barn i vårt samhälle tillåts växa upp i omständigheter som skulle chockera de flesta makthavare i Sverige.

Så svaret på frågorna är ja, vi ser att behoven ökar inför jul i familjer med utsatt ekonomi. Och Majblomman delar ut flera miljoner i ekonomiskt stöd varje år för att fler barn ska få sina julklappar. Men det räcker inte.

Vi önskar oss sociala reformer och nationell kraftsamling med gemensamma ansträngningar för att ge alla barn i Sverige det de har rätt till. Året runt.


Tove Lindahl Greve, Generalsekreterare Majblommans Riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Majblommans Riksförbund

ÄMNEN I ARTIKELN

Majblommans Riksförbund

Barn & unga

Familj

Integrationspolitik

Fattigdom

Jämlikhet

Skolbarn