Debatt

Jobben försvann – nu är jag utan inkomst

Öppet brev från en kulturarbetare till Amanda Lind och Sveriges riksdag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har betalat in till facket och a-kassan i hela mitt yrkesverksamma liv och varit medlem i Musikerförbundet sedan 90-talet. Jag kan tycka att det är nu, om någonsin, jag skulle kunna få hjälp efter alla år jag har betalat. Men tyvärr har jag hamnat i ett moment-22, skriver debattören.
Jag har betalat in till facket och a-kassan i hela mitt yrkesverksamma liv och varit medlem i Musikerförbundet sedan 90-talet. Jag kan tycka att det är nu, om någonsin, jag skulle kunna få hjälp efter alla år jag har betalat. Men tyvärr har jag hamnat i ett moment-22, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. Jag är ledsen, Amanda Lind. Det lät fint och bra utåt det du sa under presskonferensen fredagen den 20 mars, men jag undrar hur Konstnärsnämnden och Kulturrådet kommer kunna identifiera och fördela 500 miljoner kronor till oss ”anonymt” frilansande artister och musiker, det vill säga ensamföretagare och enskilda näringsidkare?

Det här är min situation. Liksom över två tredjedelar av Sveriges kulturarbetare är jag enskild näringsidkare, eller ensamföretagare med andra ord. Detta för att jag och mina frilansande kollegor ska kunna ta extrajobb som backup för vår försörjning.

Med en FA-skattsedel får jag dock inte tillgodoräkna mig sjukpenningsgrundande inkomst, SGI, på hela min årsinkomst som både löntagare och ensamföretagare, utan bara det ena alternativet.

Nu är det så att alla gig jag har haft inbokade är inställda utan ersättning från och med första april fram till jul. Ja, ni läste rätt. Till och med en stor julshow jag skulle ha medverkat i har ställts in. Jag har nu inte en chans till att få inkomst. De extrajobb jag haft behöver inte hjälp, eftersom det dras ner på personal.

Jag har varit i kontakt med Musikerförbundet, som rekommenderade mig att invänta regeringens förslag och sedan vända mig till arbetslöshetskassan.

Så jag vände mig till arbetslöshetskassan, som gav mig beskedet att jag inte är berättigad till ersättning förrän jag stänger ner mitt företag. Och inte ens med en sådan åtgärd kan de svara på vad jag är berättigad till.

Jag har betalat in till facket och a-kassan i hela mitt yrkesverksamma liv och varit medlem i Musikerförbundet sedan 90-talet. Jag kan tycka att det är nu, om någonsin, jag skulle kunna få hjälp efter alla år jag har inbetalat. Men tyvärr har jag hamnat i ett moment-22.

Så från och med 1 april har jag ingen inkomst. Jag har ingen sambo att luta mig emot. Jag kommer inte kunna betala räkningarna. Jag ställer in tandläkarbesök, sjukvårdsbesök och så vidare för att jag inte har råd. Jag kommer äta det jag har hemma tills det tar slut i skåpen. Och vad händer sedan? Kommer elen att stängas av? Kommer jag att bli vräkt?

Så här ser min och många av mina artistkollegors vardag ut, för tyvärr omfattar inte regeringens förslag till stöd oss ensamföretagande artister. Det är verkligen hög tid att ni ser över villkoren och nu bistår oss i denna kris.

Jag känner tyvärr inget hopp om framtiden i dagsläget och har sömnlösa nätter av förtvivlan. Amanda Lind och Sveriges riksdag, gör om, gör rätt!


Marina Johansson, sångerska, entertainer, kulturarbetare och ensamföretagare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Bara du kan rädda våra restauranger

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Amanda Lind

Musikerförbundet

Kulturrådet

Kulturpolitik

Kulturkritik