Debatt

Stöd bönderna i krisen – handla svensk mat

Ministern: Jag väljer svenska produkter så långt det går

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu kan vi alla hjälpa det svenska lantbruket. När jag går till min lokala dagligvaruhandel i Halmstad väljer jag i den mån det är möjligt svenska produkter, skriver Jennie Nilsson.
Nu kan vi alla hjälpa det svenska lantbruket. När jag går till min lokala dagligvaruhandel i Halmstad väljer jag i den mån det är möjligt svenska produkter, skriver Jennie Nilsson.

DEBATT

DEBATT. Sverige står inför stora utmaningar. Utbrottet av coronaviruset är ansträngande för aktörer i hela livsmedelskedjan.

Vi behöver använda oss av hela samhällets samlade kraft för att stävja konsekvenserna. Inte minst inom lantbruket. Här kan ett solidariskt samhälle hjälpas åt om alla konsumenter med rätt förutsättningar visar handlingskraft.

Som landsbygdsminister vill jag inleda med att uppmana alla svenska medborgare att nu stötta upp vårt land i denna tid av prövning. För även om livsmedelsförsörjningen i Sverige i dag fungerar väl och matvarorna fylls på i hyllorna, kommer många företag att få det tufft framöver.

Inte minst småföretagare och mindre producenter som i vissa fall är totalt beroende av en marknad med efterfrågan på deras produkter.

Välj svenska livsmedel i högre utsträckning när ni handlar.

När jag går till min lokala dagligvaruhandel i Halmstad väljer jag i den mån det är möjligt svenska produkter – gärna lokalproducerade om det finns.

Genom att vi gemensamt handlar fler svenska produkter kommer våra bönder och livsmedelsproducenter att gynnas ekonomiskt. Då kan de också fortsätta producera schyssta matvaror.

Livsmedel som är klimatsmarta, har låga nivåer av antibiotika och som framställs med världens bästa djurvälfärd borde alltid vara eftertraktade. Här har branschen gjort stora insatser, inte minst genom ”Från Sverige”-märkningen som gör det enkelt för konsumenter att välja varor från närområdet.

Handla direkt från svenska gårdar.

Välj att handla direkt från en gårdsbutik om du har möjlighet. Detta gynnar den inhemska produktionen och svenska primärproducenter. Samtidigt är det självklart så att detta inte är möjligt för alla människor – inte minst de som bor i storstan.

Därför vill jag som landsbygdsminister understryka att jag ser positivt på de initiativ som tas av dagligvaruhandlare som handlar direkt från lokala producenter. Genom lokala varor i den lokala handeln ökar utbudet. Detta möjliggör för konsumenterna att göra val som kommer bidra till jobb och tillväxt i hela landet.

Visa uppskattning.

I denna tid av kris har fler öppnat upp ögonen för hela livsmedelskedjan. Det är bra. Varor dyker inte mirakulöst upp i våra butiker.

Bakom varje enskild produkt och vara ligger flera led av hårt arbete. Från bonden som sår och skördar eller håller djur, till de som maler mjöl och slaktar djur. Från förädlingsindustrin som producerar mat från svenska råvaror till butikerna som håller ett välordnat och fint sortiment. Eller restaurangerna som med råvaror och förädlade produkter skapar rätter.

Däremellan finns det en hel logistikkedja och grossister som ser till att varor och produkter flödar över landet. Det är så medborgare har ett brett och välfyllt sortiment att välja på. 

Att visa uppskattning över livsmedelsförsörjningen är det minsta vi kan göra. Det hjälper dock självklart inte svenska bönder i sig. 

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna fattat beslut om 40-talet olika åtgärder riktat till livsmedelskedjan för åren 2020–2025 genom den nya handlingsplanen för livsmedelsstrategin. För att både förenkla, utveckla och skapa framtidens livsmedelsprodukter. 

Men i slutändan krävs det aktiv handling från svenska konsumenter. Det är vårt samhälle som tillsammans kan skapa ekonomiska incitament för att driva lönsamheten för vår livsmedelskedja framåt. 

Tillsammans bygger vi Sverige starkare.


Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Staten måste överleva – inte bara företagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Jennie Nilsson

Mat

Livsmedel

Coronaviruset

Dagligvaruhandel

Sveriges mjölkbönder