Nej SD, hela Sverige är inte ett utsatt område

Lokalpolitiker: Jimmie Åkesson fortsätter med sin skrämselpropaganda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du har fel, Jimmie Åkesson – Forshaga är inget utsatt område. Våra invånare är trygga. Däremot har vi dessvärre problem med högerextremism och rasism, skriver S-politikern Roger Johansson.
Du har fel, Jimmie Åkesson – Forshaga är inget utsatt område. Våra invånare är trygga. Däremot har vi dessvärre problem med högerextremism och rasism, skriver S-politikern Roger Johansson.

Jimmie Åkesson sa i SVT:s ”Aktuellt” i veckan att han anser att hela Sverige är ett utsatt område.

Jag håller verkligen inte med, däremot är hela Sverige utsatt för Sverigedemokraternas skrämselpropaganda.

Begreppet utsatt område definieras av polisen i deras lägesanalys 2019 så här:

”Ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. […] Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen.”

Ett särskilt utsatt område kännetecknas enligt polisen bland annat av ”en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. […] Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag”.

Mellan dessa båda grupper finns det även något som polisen kallar riskområden. År 2019 fanns det i Sverige 28 utsatta områden, en minskning med fyra områden sedan 2017. Det fanns 10 riskområden, en ökning med fyra och det fanns slutligen 22 särskilt utsatta områden, en minskning med ett. Merparten av dessa är i storstadsområdena.

Polisen skriver angående 2019: ”Sammantaget är den generella bedömningen att situationen utvecklats i rätt riktning, även om det skett försämringar i några områden. Polisen har bättre förutsättningar att genomföra sitt uppdrag framöver...”. Utvecklingen går alltså åt rätt håll.

Låt mig berätta lite för dig, Jimmie Åkesson, om min hemkommun Forshaga.

Vi är en liten kommun på ungefär 11 500 invånare i Värmland, grannkommun med Karlstad. Medelåldern är 42,5 år vilket är strax över rikssnittet. Tillsammans med polisen så har vi antagit medborgarlöften som innebär att polisen är synlig varje vecka någonstans i kommunen, man fotpatrullerar, genomför trafikkontroller och är ute i skolorna och arbetar förebyggande tillsammans med våra elever.

I kommunen har vi fyra grundskolor där våra barn och ungdomar får utbildning för livet. Vi har en äldreomsorg som får goda betyg av våra brukare. Arbetsmarknaden är integrerad med karlstadområdet och vår arbetslöshet ligger på 7 procent, ungefär som rikssnittet.

Men vi har naturligtvis problem även i vår kommun. Befolkningen är åldrande, vi har lägre skatteintäkter per invånare, lägre andel högutbildade och en lägre befolkningsökning jämfört med rikssnittet.

Våra skatteintäkter är lägre än rikssnittet per invånare trots att vår skattesats redan i dag är högre (33,55 procent mot 32,28 procent). Vi har också högre nettokostnader (drygt 59 500 kr/invånare mot drygt 54 000 kr/invånare).

Vi kämpar med en snäv ekonomi där vi får vända på varje krona för att få ut bästa möjliga skola, äldreomsorg och annan kommunal service. Det vi skulle behöva är trygga spelregler från riksdagen så att vi vet vilka ekonomiska förutsättningar vi kommer ha under de kommande åren.

Jag kan konstatera att ditt parti, Jimmie Åkesson, inte bidragit till detta. Till exempel röstade ni ju för den moderat/kristdemokratiska servettskissbudgeten härom året, vilket tog bort stora resurser för oss som kommun.

Och vi är inget utsatt område. Våra invånare är trygga och kan känna sig trygga. Dock har vi dessvärre även problem med högerextremism och rasism.

Dessa två problem är något som dessutom förvärras av människor som medvetet sprider falska rykten, oro och svartmålar. Detta är ju något som du har stor erfarenhet av, Jimmie Åkesson.


Roger Johansson, lokalpolitiker Forshaga (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN