Orsak till kriminalitet är inte alls någon gåta

Replik från Rouzbeh Masarrat Agah om brottslighet och integration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sanningen bakom kriminaliteten är och förblir desamma – klassklyftor. Och anledningen till att vi inte får bukt med dem ligger förmodligen hos makteliten, skriver Rouzbeh Masarrat Agah.
Sanningen bakom kriminaliteten är och förblir desamma – klassklyftor. Och anledningen till att vi inte får bukt med dem ligger förmodligen hos makteliten, skriver Rouzbeh Masarrat Agah.

REPLIK. Ännu ett vansinnesdåd. Ännu en artikel utan innehåll. Historien upprepar sig, det gör även jag. Jag har full förståelse för att det i dag är tacksamt att ta striden mot kriminella som begår våldsdåd där oskyldiga drabbas.

Självklart måste vi fördöma. Men det är även farligt att enbart demonisera kriminella utan hänsyn till kontexten i frågan. Demonisering fungerar nämligen som stämpling, ju mer vi demoniserar desto mer brutala lär brottslingar bli, absolut inte enda omständigheten, men en av många.

Lite märkligt är det trots allt att författaren Lars Åberg förenklar bilden av kriminalitet genom att hänvisa till en problematisk integration, vilket absolut spelar roll i sammanhanget men är långt ifrån hela sanningen, samtidigt som han anklagar de sakkunniga för just enkla förklaringsmodeller kopplad till socioekonomiska faktorer.

Vänta nu, skulle de socioekonomiska faktorerna vara enkla? Då får författaren gärna upplysa mig om dem faktorer som han refererar till. Själv känner jag nämligen endast till komplexa sådana.

Men debatten om individens egna val har länge härskat inom den kapitalistiska diskursen. Då uppstår frågan: har vi samma inställning när det gäller självmord? Nej, såklart inte. Kriminalitet är aggression utåt, självmord inåt, grundproblemet desamma.

Socioekonomiska faktorer handlar inte enbart om ekonomiskt kapital (fattigdom), utan social kapital, kulturell kapital och mycket mycket mer. I enkla drag skulle man kunna säga att det är ett samspel mellan individens egna förutsättningar och dennes miljö, ju mer destruktiva inslag i miljön desto större sannolikhet för en destruktiv utveckling.

En välbärgad person som saknat anknytning under sin uppväxt kan utifrån samma logik bryta mot lagen, dock oftast av en annan karaktär än de som begås av underklassen.

Så nej, orsaker till kriminalitet är ingen gåta. Vi har känt till dem sedan 70-talet. Sanningen är och förblir desamma; klassklyftor, och anledningen till att vi inte får bukt med dem ligger förmodligen hos makteliten.


Rouzbeh Masarrat Agah, författare och socialsekreterare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE