Debatt

Budgetkravet från L: Höj rot-avdraget

Mats Persson: Enkel insats för att rädda och skapa jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Liberalerna kräver att regeringen i statsbudgeten till nästa år höjer rot-avdraget till 50 procent av arbetskostnaden för att motverka arbetslöshet och svartarbete, skriver Mats Persson.
Liberalerna kräver att regeringen i statsbudgeten till nästa år höjer rot-avdraget till 50 procent av arbetskostnaden för att motverka arbetslöshet och svartarbete, skriver Mats Persson.

DEBATT

DEBATT. Många fler riskerar att förlora jobbet under den rådande ekonomiska krisen. Det måste bli enklare och billigare att anställa. Det är endast så vi kan pressa tillbaka arbetslösheten. Rot-avdraget är ett effektivt medel för att skapa fler jobb genom sänkt skatt på arbete och minska svartarbetet. 

Därför kräver Liberalerna inför kommande budgetförhandling att rot-avdraget återställs till 50 procent för att skapa nya arbeten.

Byggbranschen har en stor påverkan på andra företag och jobb. Omsättningen för byggbranschen är cirka 10 till 12 procent av Sveriges BNP och infattar 350 000 arbetare. Nu under den ekonomiska lågkonjunktur som följt av corona ser vi att upp emot 60 000 bygganställda riskerar att förlora sina jobb om ingenting görs.

Därför kräver Liberalerna att regeringen i statsbudgeten till nästa år höjer rot-avdraget till 50 procent av arbetskostnaden för att motverka arbetslöshet och svartarbete.

Varje jobb som kan fortsätta, varje jobb som kan skapas, och varje jobb som kan gå från svart till vitt får långsiktiga effekter för Sveriges ekonomi. Mer skatt betalas in och fler sjuksköterskor och lärare kan anställas. Därför behöver vi agera nu.

I en ekonomi som präglas av höga skatter på arbete, är sänkta skatter på arbete bland de mest effektiva sätten att minska arbetslösheten.

Effekterna av skattehöjningar är tvärtom ofta att arbeten och företag blir olönsamma och går under. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet sänkte rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden 2016 minskade exempelvis antalet företag som fick arbeta med rot-uppdrag med 10 000 och antalet uppdrag minskade med 200 000.

Liberalerna vill göra det lättare att bedriva företag i Sverige. Därför behöver vi en liberal politik som gör det lättare för företag att överleva och växa.

Utöver den direkta jobbeffekten leder jobb i byggbranschen också i allmänhet till en ekonomisk dominoeffekt som skapar fler jobb i ekonomin. En studie från Industriarbetsgivarna visar exempelvis att ett jobb i branschen kan ge två till tre nya jobb i andra sektorer. Nya investeringar, minskad arbetslöshet och högre skatteinbetalning ger positiva ringar på vattnet.

Den svenska vänstern kritiserar rot-avdraget för att vara orättvist. Men då glömmer de bort att företagen är jobbskaparna som skapar de skatteintäkter som behövs för att det offentliga ska ha råd att vara starkt. Företagen är välfärdsfabrikerna som skapar välstånd.

Utan livskraftiga företag och låg arbetslöshet så minskar skatteintäkterna och vi tvingas minska pengarna till exempelvis sjukvård och skola. Därför behövs det fler förslag som under dessa svåra tider ser till att fler kan behålla sina arbeten och livsverk.

Rot-avdragets styrka är att hela skattelättnaden går till arbetsinsatsen. Det är extremt pricksäkert och eftersom att regelverket redan finns är det enkelt att ändra på. En enkel insats för att rädda och skapa många jobb.

Ett förstärkt rot-avdrag kan ta oss ur den här ekonomiska krisen med fler i arbete, högre skatteintäkter på lång sikt, fler företag och med hundratusentals nya investeringar i renoveringar och tillbyggnader som kan komma minst lika många personer till gagn. Låt oss ge chansen till så många som möjligt att ha ett arbete att gå till även efter denna kris.


Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2020

LÄS VIDARE

DEBATT Ja, inför ett bidragstak – men för de rikaste

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2020

Arbetslöshet

Jobbpolitik

Liberalerna

Rotavdrag

Ekonomisk politik

Socialdemokraterna