SD visar upp ett förakt för våra medlemmar

Replik från LO om att förstatliga a-kassan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Påståendet från SD om att LO vill ha nuvarande system för att kunna skicka pengar till S är inte bara befängt. Det vittnar också om ett djupt förakt mot våra förtroendevalda som dagligen kämpar för bättre villkor på sina arbetsplatser, skriver Therese Guovelin och Niklas Blomqvist.
Påståendet från SD om att LO vill ha nuvarande system för att kunna skicka pengar till S är inte bara befängt. Det vittnar också om ett djupt förakt mot våra förtroendevalda som dagligen kämpar för bättre villkor på sina arbetsplatser, skriver Therese Guovelin och Niklas Blomqvist.

DEBATT. Den socialdemokratiskt ledda regeringen höjde i våras taket på ersättningen i a-kassan. Det var både välkommet och helt nödvändigt.

Men som vanligt hävdar Sverigedemokraterna att de hade velat se en höjning av a-kassan ännu tidigare. Det klingar lika falskt varje gång. För historien ljuger inte: när Sverigedemokraterna väl hade chansen att rösta på en budget som innehöll höjt tak i a-kassan 2014 valde de i stället att rösta på Alliansens budget.

Sverigedemokraterna blandar också bort korten genom att knyta den otillräckliga nivån på takbeloppet till frågan om a-kassan ska förstatligas eller inte. Ett alltför lågt takbelopp beror givetvis inte på vilka som administrerar a-kassan. Kravet på en höjning har inget att göra med a-kassans administration.

Det stämmer heller inte att a-kassornas administration skulle fungera bättre om den låg under Försäkringskassan.

Att a-kassorna har en koppling till fackförbunden och därmed kunskap om de branscher som de arbetar med underlättar snarare administrationen. Väntetider är på samma sätt en resursfråga och inte en fråga om vilka som administrerar a-kassorna.

Påståendet från Sverigedemokraterna om att LO vill ha nuvarande system för att kunna skicka pengar till Socialdemokraterna är inte bara befängt. Det vittnar också om ett djupt förakt mot våra förtroendevalda som dagligen kämpar för bättre villkor på sina arbetsplatser.

Modellen med fackligt kopplade a-kassor är ett starkt incitament för att gå med i facket. Fördelen med fler medlemmar i facket är givetvis först och främst att vi på så vis blir fler som kan kräva både högre löner och bättre arbetsvillkor. Det gäller även TCO och Saco, som också har a-kassor utan att ha någon samverkan med Socialdemokraterna. 

Men det är också fullt möjligt att ta del av tryggheten i a-kassan genom alfa-kassan som inte är kopplad till ett fackförbund. Det Sverigedemokraterna vill göra är således inte att göra a-kassan lika för alla.

Snarare vill de ta bort möjligheten för de som frivilligt och av goda anledningar har valt att koppla sitt medlemskap i arbetslöshetsförsäkringen till ett fackförbund.

Om Sverigedemokraterna verkligen värnar tryggheten för Sveriges löntagare så mycket som de ger sken av att göra borde de fokusera på att se till så att höjningen av a-kassan permanentas och gäller hela ersättningsperioden. Således mindre snack och mer verkstad.

Allt annat är ett slag i ansiktet på de som annars riskerar att kastas ut i otrygghet om de blir av med jobbet.


Therese Guovelin, förste vice ordförande LO
Niklas Blomqvist, utredare LO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE