Debatt

Norden ska bli världens mest hållbara region

Ministern: Vi gör det enklare att jobba, plugga och vara på semester i våra grannländer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De nordiska statsministrarna har nu slagit fast att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det är bra. För vi i Norden måste ta på oss ledartröjan, skriver Ann Linde, minister med ansvar för Norden (S).
De nordiska statsministrarna har nu slagit fast att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det är bra. För vi i Norden måste ta på oss ledartröjan, skriver Ann Linde, minister med ansvar för Norden (S).

DEBATT

DEBATT. Stefan Löfven och hans nordiska statsministerkollegor träffades på Island 19–20 augusti för att besluta om strategiska prioriteringar för det nordiska ministerrådet.

De nordiska statsministrarna har nu slagit fast att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det är bra. För vi i Norden måste ta på oss ledartröjan.

Tillsammans utgör vi den 12:e största ekonomin i världen. Vi ligger i topp vad gäller konkurrenskraft. Dessutom har vi en mer ambitiös välfärd än stora delar resten av världen.

Samtidigt står Norden inför en rad gemensamma utmaningar. Hur ska vi klara av klimatomställningen? Hur ska vi stärka vår globala konkurrenskraft? Hur kan vi bygga ett starkare samhälle med välfärd och trygghet för våra medborgare? För att lyckas behöver nordiska ministerrådet arbeta mer fokuserat och strategiskt.

Som minister med ansvar för Norden är jag stolt över den ambitiösa målsättningen som spikats genom de strategiska prioriteringarna:

  • Ett grönt Norden. Tillsammans vill vi främja en grön omställning av våra samhällen och arbeta för koldioxidneutralitet och en hållbar cirkulär och biobaserad ekonomi.  
  • Ett konkurrenskraftigt Norden. Tillsammans vill vi främja grön tillväxt i Norden baserat på kunskap, innovation, mobilitet och digital integrering.
  • Ett socialt hållbart Norden. Tillsammans vill vi främja en inkluderande, jämställd och sammanhållen region med gemensamma värderingar och ett stärkt kulturutbyte och välfärd.

Våra stärkta ambitioner ska nu bli verklighet. Jag kommer att följa och driva på i arbetet med förverkligandet av visionen. Arbetet har redan påbörjats. Redan nu arbetar vi för att Norden ska bli världens första integrerade 5G-region samt att Norden och Baltikum ska möjliggöra för medborgare och företagare att använda nationella e-legitimationer i samtliga nordiska och baltiska länder. Detta kommer få stor betydelse för utbytet mellan våra länder.

Jag är övertygad om att ett envist och systematiskt arbete mot gränshinder mellan våra länder kommer kunna knyta oss närmre varandra.

Det måste bli enklare att jobba, plugga eller vara på semester i ett nordiskt grannland. Vi måste bli bättre på att samarbeta över landsgränserna när det kommer till välfärd och myndighetsarbete – och dra nytta av varandras resurser och erfarenheter.

Nordiska ministerrådet ska driva på för ett fördjupat nordiskt samarbete där det bidrar till mest nytta och mervärde. För att bli världens mest integrerade region behöver vi än fler formella som informella kontakter, samarbeten och utbyten – på alla nivåer – mellan företag, kommuner, medborgare, myndigheter och civilsamhällesorganisationer.

Nu börjar arbetet för att visa resten av världen hur vi i Norden bygger den mest hållbara och integrerade regionen.


Ann Linde, minister med ansvar för Norden (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Vi ska vara stolta över våra svenska bönder

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Ann Linde

Socialdemokraterna

Hållbarhet

Miljöpolitik

Nordiska ministerrådet

Baltikum