Nej, alla i förorten är inte muslimer

Replik från kristna grupper om det nya partiet Nyans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inställningen att Sveriges förorter skulle vilja representeras enbart av islam är gravt felaktig, skriver debattörerna.
Inställningen att Sveriges förorter skulle vilja representeras enbart av islam är gravt felaktig, skriver debattörerna.

DEBATT. Mikhail Yüksel berättar i Aftonbladet att han startar ett nytt parti med namnet Nyans.

Det har han förstås all demokratisk rätt att göra. Men motiveringen bakom partilanseringen framstår däremot som högst onyanserad.

Yüksel säger sig vilja fokusera tre samhällsproblem. I det tredje – integrationen – föreslår han mestadels lösningar som redan används. Där finns knappast skäl för ett nytt parti.

I det andra – bostadsbristen – presenterar han förslag som redan drivs av i första hand Vänsterpartiet. Även här finns hans förslag alltså redan representerade i riksdagen. Det nya partiets huvudfokus verkar snarare ligga på den första punkt han lyfter fram – och i den punkten ligger också den allvarligaste problematiken.

Det främsta samhällsproblemet är enligt Mikhail Yüksels beskrivning ”islamofobi och främlingsfientlighet”. Det senare nämner han sedan inte mera, och det blir därför tydligt att hans främsta fokus ligger på det första av dessa två fenomen. Och det är här hans partilansering blir ytterst obalanserad.

Yüksel säger sig vilja representera ”det mångkulturella samhället och förorterna”. Det provocerande är dock att han inte förstår att detta samhälle och Sveriges förorter innehåller många som inte alls delar hans ensidiga fokus på endast en religiös grupp. Inställningen att Sveriges förorter skulle vilja representeras enbart av islam är gravt felaktig.

Han berättar att Brå:s statistik visar på en ökning av hatbrott med islamofobiska motiv sedan 2009.

Det är i sak riktigt, men det han inte nämner är att ökningen av brott mot andra religiösa grupper ökat långt mer! Det handlar dels om hatbrotten mot kristna, som eskalerat drastiskt på senare år, ofta i form av hot och våld mot dem som lämnat islam och blivit kristna.

Men det handlar också om den nya brottstyp som Brå benämner ”andra antireligiösa motiv”, där samtliga exempel i Brå:s senaste rapport är brott begångna utifrån islamistiska orsaker, mot personer som antingen har lämnat islam eller inte anses tillräckligt muslimska.

Inom denna kategori finns också den största andelen rena våldsbrott.

Mikhail Yüksels bild av att det främsta problemet i dagens samhälle skulle vara intolerans mot islam är därför helt osakligt, om vi ska låta Brå vara en auktoritet på området.

Den rimliga slutsatsen utifrån deras material är tvärtom att det verkligt allvarliga hotet mot det demokratiska samhället är de intoleranta och våldsamma handlingar som kommer från den militanta islamismen.

Den som söker ett verkligt mångkulturellt samhälle och en förort som representerar fler religiösa grupper än enbart Yüksels gör väl i att säga nej till det onyanserade partiet Nyans.


Jennifer Halef, ordförande Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet i Sverige
Juliana Aktas, ordförande Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund (SOKU)
Per Ewert, direktor vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE