Debatt

Omöjligt att hinna lära ut allt i svenska skolan

Replik från LR studerandeförening om juridik på schemat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är fullkomligt omöjligt att hinna lära ut allt som man tycker att en vuxen människa ska kunna för att vara förberedd för livet, skriver debattören.

Foto: TT
DEBATT

REPLIK. Det kommer krav från alla håll på att mer av allt ska läras ut i skolan. Mycket har redan förts in som miljö, programmering och idrott. Detta medan de ämnen som redan finns på schemat, som exempelvis de moderna språken, ibland för en tynande tillvaro.

Juristen Christian Postolovski tycker att det är dags att införa ämnet juridik på schemat för alla svenska elever.

Han menar att den samhällskunskapen som redan ges i dag i grundskolan och på gymnasiet är för övergripande, och det kanske man tycker om man bara läser det centrala innehållet eller kursplanen, men den är inte det.

Familjerätt, konsumenträtt, EU-rätt och straffrätt går man igenom i samhällskunskapen och har man inte gjort det i vare sig grundskolan eller gymnasiet så har inte den som undervisat hunnit med det, då kurserna redan är för fulla av allt som eleverna ska lära sig i dag.

Eller så har läraren kanske aktivt valt att lägga fokus på andra saker.
Det är fullkomligt omöjligt att hinna lära ut allt som man tycker att en vuxen människa ska kunna för att vara förberedd för livet.

Det skulle krävas att läraren var en superhjälte med speciella krafter för att hinna med att möta alla behov om vad som bör läras ut och finnas i elevernas utbildningar.

Skolan handlar inte bara om att lära ut och att se till att alla som tar studenten kan allting om allt, utan också om att ge verktyg för att i framtiden kunna klara av saker och ting.

Finns det för övrigt intresse från jurister för skolfrågor så går det bra att omskola sig till lärare, även om priset kanske blir lite lägre lön. Det skulle vara verkligt nyttigt med tanke på dagens lärarbrist. I motsats till att införa ännu mer juridik i skolan.

Rebecca Roth, ordförande Lärarnas riksförbunds studerandeförening


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Låt våra barn läsa juridik i grundskolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Juridik

Skola & utbildning

Utbildningspolitik