Debatt

Vi tar Sveriges BB-kris på största allvar

Replik från Centerpartiet om förlossningsvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bjurwald vill veta vad Centerpartiet gör för att bekämpa BB-krisen. Vi behöver inte gräva djupt i skrivbordslådorna för att svara på den frågan. Centerpartiet har varit en av de mest högljudda och mest kritiska rösterna i den här debatten under flera år, skriver Anders W Jonsson, socialpolitisk talesperson (C).
Bjurwald vill veta vad Centerpartiet gör för att bekämpa BB-krisen. Vi behöver inte gräva djupt i skrivbordslådorna för att svara på den frågan. Centerpartiet har varit en av de mest högljudda och mest kritiska rösterna i den här debatten under flera år, skriver Anders W Jonsson, socialpolitisk talesperson (C).

DEBATT

REPLIK. En trygg och säker förlossningsvård är en av grundpelarna i ett välfungerande välfärdssamhälle. För det mesta fungerar förlossningsvården i Sverige bra, inte minst tack vare tusentals barnmorskor runtom i hela landet som gör ett fantastiskt jobb.
Men Lisa Bjurwalds kritik är ändå befogad. Det går att tala om en BB-kris i Sverige. En rad förlossningskliniker har lagts ned, exempelvis i Sollefteå, och många kvinnor som bor utanför städerna har fått väldigt långt till närmaste BB.

När tidningarna publicerar artiklar med tips om hur man bäst klarar en förlossning i bilen – då är det något som inte står rätt till.

Ska vi lösa problemen i förlossningsvården krävs fler barnmorskor. Det handlar dels om att utbilda fler barnmorskor, dels om att få de barnmorskor som finns att vilja stanna kvar i yrket, exempelvis genom att förbättra deras arbetsmiljö. Centerpartiet har också sedan tidigare presenterat förslag på särskilda karriärtjänster för barnmorskor. Dessa förslag kommer vi fortsätta driva under mandatperioden.

Bjurwald vill veta vad Centerpartiet gör för att bekämpa BB-krisen. Vi behöver inte gräva djupt i skrivbordslådorna för att svara på den frågan. Centerpartiet har varit en av de mest högljudda och mest kritiska rösterna i den här debatten under flera år.
Före valet presenterade vi en stor satsning på en halv miljard kronor extra till förlossningsvården. I januariavtalet finns också tydliga skrivningar om att stärka förlossningsvården, vilket kommer avspegla sig i de budgetar som vi lägger tillsammans med S, MP och L under mandatperioden.

I budgetförhandlingarna har vi enats mellan partierna bakom januariavtalet att landstingen och kommunerna ska stärkas med fem miljarder kronor per år. Pengarna är inte öronmärkta, utan kan fördelas fritt efter behov, vilket ger stora möjligheter att regionalt och lokalt stärka tillgång och närhet till BB och förlossningsvård. Centerpartiet betraktar dessa fem miljarder som ett golv för vår ambitionsnivå.
Förutom att det behövs fler BB över hela landet är det också viktigt att stärka eftervården. SKL har konstaterat att det ofta förekommer brister i vården efter födseln. Det kan handla om hjälp att amma, upptäcka bristningar eller ge stöd vid psykisk ohälsa. Här är det alltför många kvinnor som inte får den hjälp de behöver. Inte minst är stödet sämre för dem som bor på landsbygden.

Centerpartiet vill öka tillgången till eftervård och amningsstöd genom att mer av eftervården ska flyttas ut från sjukhusen till öppenvården, för att komma runt problemet med att många nyblivna mammor har långt till närmaste sjukhus. Det kan exempelvis handla om fler hembesök från en barnmorska och fler amningsmottagningar i öppenvården.

Vi vill också ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer i syfte att skapa en mer jämlik förlossningsvård. Genom en tydligare standard för vad förlossningsvården i Sverige ska innehålla kan alla kvinnor – i hela landet – känna sig trygga med att de får den vård de behöver.

Centerpartiet saknar inte konkreta åtgärder för att trycka tillbaka BB-krisen. Vi tar situationen för alla de kvinnor som drabbas av nedläggningar och långa avstånd till sjukhus och BB på största allvar.

Vi tänker fortsätta utveckla vår politik på området och genom det budgetsamarbete vi har ingått med S, MP och L tänker vi också se till att vår politik för en tryggare och säkrare förlossningsvård blir verklighet – oavsett var man bor.

Anders W Jonsson, socialpolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Förlossningsvården

LÄS VIDARE

DEBATT Annie, vill du verkligen föda i en städskrubb?

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Anders W Jonsson

Centerpartiet

Lisa Bjurwald