Debatt

PRESENTERAS AV

Du är inte ensam – jag ville också ta mitt liv

Jessicka, 28: När allt känns kolsvart och värdelöst finns det alltid hjälp att få

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stigmatiseringen kring att må psykiskt dåligt måste upphöra och vi måste börja prata mer om våra innersta känslor. Psykisk ohälsa drabbar allt för många i vårt samhälle i dag, skriver debattören. Bilden är en genrebild.
Stigmatiseringen kring att må psykiskt dåligt måste upphöra och vi måste börja prata mer om våra innersta känslor. Psykisk ohälsa drabbar allt för många i vårt samhälle i dag, skriver debattören. Bilden är en genrebild.

DEBATT

DEBATT. I dag är det den internationella suicidpreventiva dagen och jag kan inte låta det gå obemärkt förbi.

Jag är 28 år och har försökt ta mitt liv ett flertal gånger. Jag skäms för att säga det men det är tyvärr sant. Det är ett oerhört svårt och tabubelagt ämne att skriva om men jag ger det ett försök.

Stigmatiseringen kring att må psykiskt dåligt måste upphöra och vi måste börja prata mer om våra innersta känslor. Psykisk ohälsa drabbar allt för många i vårt samhälle i dag.

Sanningen är att det dör cirka 1 500 personer i suicid i Sverige, varje år. Media har en stor roll på sättet att belysa suicid. Det heter inte att man väljer att ta sitt liv som alltför många påstår. Lika lite som man inte väljer att få cancer väljer du att drabbas av depression.

Suicid är ett psykologiskt olycksfall och det kan drabba vem som helst. Jag har ingen fin läkarexamen men jag vet att varje självmordsförsök oavsett metod och utgång är allvarligt. Viktigast av allt: Det går att förhindra genom att vara öppen kring ämnet och framför allt våga fråga om suicidtankar.

Jag tänker inte ha överlevt förgäves. Jag vill öka medvetenheten i samhället, bryta stigman. Jag kan inte göra det själv, vi måste göra det tillsammans. Tillsammans.

Till dig som läser detta och känner känslor av hopplöshet, otillräcklighet, värdelöshet – jag har också känt som du. Du är inte ensam.

Om allt känns kolsvart och värdelöst finns det alltid hjälp att få, även när det inte känns så. När du funderar på att ge upp, fundera på vad det är som gjort att du tagit dig hit.

Du är vid liv av en anledning. Jag är med dig. Tillsammans kämpar vi. Tillsammans på denna jord ska vi inte bara överleva utan också leva. 


Jessicka Norberg, sjukskriven/arbetslös socionom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Hur mår du? – en serie om psykisk ohälsa

LÄS VIDARE

DEBATT Min dotter tog sitt liv – varför bryr sig ingen?

ÄMNEN I ARTIKELN

Hur mår du? – en serie om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa

Ångest

Depression

Självmord