Patienterna måste skyddas från fusket

Slutreplik från V om situationen i tandvårdssystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fusket inom tandvården tas inte på allvar och det är patienterna som drabbas. Nödvändigt tandvård måste i framtiden återgå i offentlig regi utan vinstsyften, skriver debattörerna.
Fusket inom tandvården tas inte på allvar och det är patienterna som drabbas. Nödvändigt tandvård måste i framtiden återgå i offentlig regi utan vinstsyften, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Omfattande fakturafusk har avslöjats hos flertalet tandläkare inom nödvändig tandvård.

Det är uppenbart att det i flera fall inte handlar om journalfel, utan om avsiktliga handlingar för att få ut mer pengar.

Tidigare tandläkare har nu vittnat om detta i SVT. Vi menar att allt misstänkt fusk ska överlämnas till polisen som får avgöra om brottslig handling föreligger.

Karin Fälldin skriver att Vänsterpartiet riktar ”orättvisa anklagelser” mot tandläkarkåren. Men vi har aldrig påstått att alla tandläkare är kriminella. Karin Fälldin sa själv i SVT:s intervju att ”Jag tycker det är svårt att kunna lita på tandvårdsföretagen lika mycket nu som innan granskningen”.

Men Centerpartiet drar inga slutsatser av detta.

Högerpartierna är alltid för hård kontroll och bestraffning av enskilda medborgare som fuskat med bidrag, men när privata vårdföretag gör samma sak med våra gemensamma resurser så är borgerligheten tyst.

Under hela perioden 2010 – 2019 har Region Stockholm bara gjort tre anmälningar till inspektionen för vård och omsorg och två polisanmälningar av vårdgivare till nödvändig tandvård. Då tar man inte fusket på allvar.

Regionen har kontrollerat 518 av mer än hundratusen fakturor och upptäckt oriktigheter som lett till återbetalningar på en miljon kronor. Sammanlagt kan fusket handla om tiotals miljoner kronor.

I vårt första inlägg skrev vi om hur detta marknadsstyrda system också smutsar ner våra egna verksamheter. Folktandvården som drivs i offentlig regi har också fuskat.” Det handlar pengar som stjäls från våra gemensamt inbetalda skatter. Det måste självklart åtgärdas.

Tandvårdssystemet måste göras om och befrias från fokus på pengar.

Nödvändig tandvård ska garantera att äldre och utsatta människor ska slippa tandvärk. Lagen säger att den som får rätt till nödvändig tandvård själv får välja vårdgivare.

Det man inte förutsåg när lagen skrevs var att oseriösa tandläkarföretag skulle rikta in sig på denna patientgrupp och genom fusk göra stora vinster. Det kallas för kriminalitet, inte valfrihet. Patienterna är i underläge och ska skyddas från dessa aktörer.

Därför vill vi att nödvändig tandvård i framtiden ska skötas av Folktandvården under ett icke-marknadsstyrt regelverk.


Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (V)
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson region Stockholm (V)
Anna Sehlin, regionråd i opposition region Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE