Debatt

Därför åker jag på turné med Åkesson

Jan Emanuel Johansson: Att vägra prata med SD har varit en dålig strategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mitt parti har berättat för sina gamla arbetarväljare som valt SD att de är rasister och sämre människor. Vi har vägrat att ens tala med det parti de nu valt. Den strategin har gått dåligt, skriver Jan Emanuel Johansson som nu är ute på turné med Jimmie Åkesson.
Mitt parti har berättat för sina gamla arbetarväljare som valt SD att de är rasister och sämre människor. Vi har vägrat att ens tala med det parti de nu valt. Den strategin har gått dåligt, skriver Jan Emanuel Johansson som nu är ute på turné med Jimmie Åkesson.

DEBATT

DEBATT. Jag är socialdemokrat och ska på debatt-turné med SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Varför gör jag det? Varför vägrar jag inte som andra socialdemokrater prata med honom?

Jag är en den gamla skolans socialdemokrat. Kalla mig betongsosse om du vill. Jag tror på politisk dialog med fokus på vad som är bäst för folket, inte vad som är bäst för att behålla makten. Jag tror på dialektiken och jag tror den öppna debatten är förutsättningen för demokratin.

Om man släpper egenintresset och söker politikens essens så är det att skapa ett bättre land, ett bättre samhälle för medborgarna.

Politikerns plikt är att tjäna folket. Du är inte politiker för att förverkliga dig själv eller göra karriär. Du representerar fler än dig själv, det finaste förtroende du kan få enligt mig.

Socialdemokratiska arbetarepartiets roll i politiken hörs på namnet. Vi är arbetarnas parti.

Ett av arbetarrörelsen och socialdemokratins största problem är att vi börjat tappa arbetarna.

I traditionella arbetarklassområden i USA och England röstas det på högern, i Sverige röstar liknande områden i stor utsträckning på Sverigedemokraterna (här syftas på klassiska arbetarstäder, inte på förorter med högt bidragsberoende där S fortfarande är i topp).

Svaret från mitt parti har varit att berätta för sina gamla arbetarväljare som valt SD, främst på landsbygd, att de är rasister och sämre människor. Vi har vägrat att ens tala med det parti de nu valt.

Inget är vårt fel, allt är de svikande väljarnas fel och det förhatliga parti de nu valt att rösta på.

Vad verkligheten visat, vare sig man gillar den eller ej, är att strategin som gått ut på att låtsas som att SD inte finns, vägra prata med dem och vägrat debattera med dem har gått dåligt. Jättedåligt faktiskt.

SD har inte försvunnit, deras väljare, till stor del våra tidigare väljare, stannar kvar hos dem och de har stabiliserats på en hög nivå i opinionen.

Ordet debatt kommer från franskans de- 'av, från' och battre 'kämpa', och betyder slå sönder (motståndarens argument).

Om man är trygg i sin övertygelse och sina argument, vill man genom debatten visa sina ställningstagandens överlägsenhet. Man vägrar inte debatt för att man ogillar sin motståndares argument, än mindre för att man ogillar denne som människa.

Jag tycker det är viktigt att skilja på sak och person. Att kunna tycka diametralt olika och slåss för sin sak, men att sedan kunna ta en öl efteråt. Det är inte konstigt. Det är politisk hyfs.

Jag tror på demokratin, på det öppna samtalet och debatten. Jag tror att det är viktigt att på riktigt lyssna på sin motståndare för att i den mån det går komma till lösningar som gynnar medborgaren och landet.

Jag tror på en framtid för den klassiska, gamla skolans socialdemokrati, kalla den konservativ vänster, den som fanns för folket inte av politiskt maktbegär. Jag hoppas att mitt parti ska hitta hem och tillbaka till arbetarklassen och sin roll som arbetarparti.

Ska vi dit kan vi inte vara rädda för våra politiska motståndare. Vi får inte skänka bort våra frågor och svika våra egentliga väljargrupper. Vi får inte ge upp dem som verkligen behöver oss för att de valt att lägga rösten på ett annat parti.

Vi får inte låta andra partier bli bättre socialdemokrater än vad vi själva är.

Jag är en klassisk gråsosse som tror på ett starkt och öppet samhälle. Därför väljer jag att åka på en debatt-turné med Jimmie Åkesson.

Vi är från olika partier, vi är politiska motståndare men vi är bägge övertygade om att politiken behöver dialog och respekt, inte tystnad och utfrysning.

Jag väljer att möta Jimmie Åkesson i ett respektfullt argumenterande samtal, för jag trygg i min övertygelse och i mina argument och jag är inte rädd för hans. Så trygg att jag inte ens är rädd för att tycka lika i vissa frågor.


Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat i intern opposition


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2022

LÄS VIDARE

DEBATT Åkesson, berätta om SD:s relation till Putin

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Politik

Valet 2022

Jimmie Åkesson

Jan Emanuel Johansson

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna