Debatt

Kristersson, bryt med spanska systerpartiet

Debattören: Regeringspartiet Partido Popular är ytterst ansvarigt för våldet i Barcelona

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det råder ingen tvekan om att de ytterst ansvariga för övergreppen som myndigheter har utfört under den senaste tiden är Spaniens styrande Partido Popular-regering, skriver Patrik Helgeson.

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Under 1930-talet reste 600 frivilliga svenskar till Spanien för att hjälpa det spanska folket att försvara demokratin när den valda regeringen utsattes för en militärkupp. 170 svenskar stupade på plats i Spanien. Det spanska folkets öde blev en angelägenhet för gemene man och solidariteten förblev stark även efter att general Franco vunnit inbördeskriget. Turistbojkotter så väl som Olof Palmes bevingade ord ”Satans mördare!” från 1975 återspeglade det folkliga engagemang som fanns i Sverige under Francisco Francos långvariga diktatur.

Återigen chockas många svenskar av scener från det politiska livet i Spanien. Den spanska regeringens brutala nedslag i Katalonien mot folkomröstningen om självständighet väcker obehagliga minnen från förr. Politiker och journalister har hotats och fängslats. Valurnor har beslagtagits av svartklädd och maskerad polis. Kataloniens invånare har utsatts för urskillningslöst våld när de har tagit sig till vallokalerna, eller befunnit sig i närheten av dem, för att rösta ja eller nej till självständighet.

Frågan om självständighet för Katalonien och folkomröstningens genomförande är på många sätt komplex och komplicerad.

Det kan däremot inte råda någon tvekan om att de ytterst ansvariga för det belägringstillstånd som Katalonien nu befinner sig i och de övergrepp som myndigheter har utfört under den senaste tiden är Spaniens styrande Partido Popular-regering och premiärminister Mariano Rajoy. Det minsta man kan begära från politiskt håll är i det läget att Moderaterna bryter sitt samarbete med Partido Popular.

Det saknas inte belägg för att klassa Partido Popular (PP) som Franco-diktaturens arvtagare.

Partiets grundare Manuel Fraga Iribarne tjänstgjorde som Francos minister i flera år. Premiärminister Mariano Rajoy vill inte bidra till att de tiotusentals spanjorer som dödades under inbördeskriget efter att ha tagit ställning för den folkvalda regeringen och som fortfarande ligger oidentifierade i massgravar runtom i landet ges upprättelse.

Moderaterna betraktar i stället PP som ett marknadsliberalt, EU- och USA-vänligt parti som lämpar sig som samarbetspartner i EU-parlamentet. Partiets repressiva regeringspolitik borde istället tala för sig själv.

För två år sedan trädde nya inskränkningar av demonstrations- och yttrandefriheten i kraft. Dessa lagar kan nu komma att användas mot Kataloniens befolkning när den protesterar mot den spanska polisens framfart. ”Bristande respekt för polisman” kan ge upp till 600 euro i böter och medborgarfotografering av polisers arbete kan ge upp till 30 000 euro i böter.

Moderaternas nytillträdde partiordförande Ulf Kristersson beklagade sig i sitt installationstal över att kalla krigets slut inte innebar att alla förenades ”kring den liberala demokratins grundläggande värderingar.” Han har nu ett gyllen tillfälle att visa att han tänker göra någonting åt det.

Patrik Helgeson, ordförande Svenska spanienfrivilligas vänner


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Folkomröstningen i Katalonien

LÄS VIDARE

DEBATT. Kristerssons löfte om SD går inte att lita på

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Moderaterna

Spanien

Mariano Rajoy

Ulf Kristersson

EU-parlamentet