ÅSIKT

Bra Lövin – men glöm inte köttnormen

Replik från Jonas Paulsson om miljön

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Men varför agerar inte Sverige och Kalifornien för att minska kött- och mejerikonsumtionen som har oerhört allvarliga konsekvenser för miljön, skriver Jonas Paulsson.
DEBATT

REPLIK. Isabella Lövin och Edmund G Brown Jr, guvernör i delstaten Kalifornien, skriver att man vill engagera sig i Under2 coalition för att hejda klimatförändringarna.

De menar att klimatledarskap är av avgörande betydelse och säger sig välja "den smarta vägen framåt".

Men varför agerar man inte för att minska kött- och mejerikonsumtionen som har oerhört allvarliga konsekvenser för miljön?

I Kalifornien såväl som i Sverige ser vi redan exempel på allvarlig vattenbrist till följd av klimatförändringarna. Stockholm International Water Institute rapporterade för fem år sedan att vi måste minska köttkonsumtionen för att undvika vattenbrist. Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel UNEP att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter.

Det är oerhört roligt att Sverige och Kalifornien, som är världens 6:e största ekonomi samarbetar för att hejda klimatförändringarna. Men utvecklingen har hittills gått åt fel håll. Enligt Världsnaturfondens globala miljöredogörelse Living Planet 2016 skulle det, om alla levde som vi i Sverige, i dag, krävas 4,2 jordklot, vilket är en ökning med ett halvt jordklot på bara två år.
Hittills har Sverige inte fattat ett enda riksdagsbeslut för att minska animaliekonsumtionen. Inte en statlig skattekrona har investerats i att bryta köttnormen. Även i Kalifornien lyser det politiska ansvarstagandet med sin frånvaro, trots delstatens oerhört svåra vattenbrist.

Hur länge ska dessa två ekonomiers politiska ledarskap fortsätta ignorera denna viktiga hållbarhetsfråga?


Jonas Paulsson, Köttfri måndag


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM