Sluta utgå från att männen är dumma

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katarina Wennstam: Dags att protestera mot mansbilden bakom friande våldtäktsdomen

Katarina Wennstam
Foto: THRON ULLBERG, ALBERT BONNIERS FÖRLAG
Katarina Wennstam

Det finns något förtvivlat över raseriet mot Svea Hovrätts friande dom mot sex pojkar åtalade för våldtäkt. En känsla av att det har hänt förut och att det kommer att hända igen.

Domstolen hänvisar till att den misstänkta våldtäkten ägde rum före den senaste lagändringen. På sociala medier höjs röster mot det orimliga i att en 15-årig flicka som är ensam, inlåst i ett rum tillsammans med sex för henne okända killar, utan mobiltelefon, förväntas bara resa sig upp och gå därifrån. Alternativt slå sig fri, avkräva identifikation på samtliga inblandade eller tända lampan så att hon kan särskilja förövarna åt.

Jag har ägnat de senaste femton åren åt att följa olika sexualbrottsmål och har sett hur samhället på många sätt har utvecklats och blivit mindre fördomsfullt. Våldtagna tjejer får idag ett helt annat stöd och bemötande från sjukvård, polis och rättsväsende än vad som var fallet för ett decennium sedan.

Sexualbrottslagen har ändrats flera gånger, hela tiden med målet att i större utsträckning värna kvinnors sexuella integritet. I den nu gällande lagstiftningen finns en större förståelse för det som kallas fright and freeze. Alltså att en utsatt kvinna kanske inte reagerar med att slåss eller fly, utan blir paralyserad, förlamad, apatisk.

Ett beteende som rättsväsendet för övrigt alltid har haft förståelse för hos rånoffer. Nu äntligen ser samhället också på våldtäktsoffer på detta mer upplysta vis.

Men en sak kvarstår. Det räcker inte att kvinnan befann sig i hjälplöst tillstånd, det måste också ledas i bevis att männen förstod att det var så. De måste ha haft uppsåt att våldta.

Om folk visste hur ofta sexualbrottsmål faller på detta – att killarna antas inte ha förstått att tjejen inte ville – så tror jag att debatten skulle se helt annorlunda ut. Då skulle vi sluta diskutera vad tjejer ska eller inte ska göra, och istället rikta in oss på männen.

För hur kan det komma sig att vi fortfarande har en rättsapparat som tar för givet att män är dumma i huvudet? Det är skrämmande att det finns föreställningar om att en man som blir sexuellt upphetsad slutar att fungera intellektuellt och empatiskt. Att blodet som rinner till penis på något märkligt vis dränerar hjärnan på förstånd och i vissa fall till och med på syn- och hörselintryck.

Det kan låta drastiskt, till och med komiskt, men det är tyvärr sant. Gång efter annan intar svenska domstolar förförståelsen att ”män är sådana” eller ”det får man väl förstå hur killar är”.

Killar förväntas helt enkelt inte förstå att de inte kan bete sig hur som helst mot tjejer.

Det omtalade Stureplansmålet ställdes helt på ända då de åtalade männen i hovrätten fick frågor om sin sexualitet. Hade de för vana att spotta och slå tjejer de hade sex med? Hur kunde de tro att hon ”var med på det” när hon grät och blödde? I tingsrätten hade männen helt klarat sig undan sådana frågor, och friats.

I andra rättsfall har män fått förståelse för att de varit ”för fulla” för att höra tjejens nej, eller att de trodde att hon ville eftersom de fått en ”kåt blick” av tjejen tidigare på kvällen.

Det är något fruktansvärt fel på ett samhälle som år 2013 inte har vett att sätta ner foten gentemot killar och män och säga att det där förstår du väl att det inte är rimligt? Att det inte är okej att behandla kvinnor på det sättet?

Varför säger inte samhället emot?

Alla som har det minsta erfarenhet av hur normala killar fungerar i sexuella situationer vet att de flesta kan ta ett sent nej och inte vill ha sex med en tjej som inte är med på noterna.

Kanske måste frågan bollas från rättsväsendet till skolan, och föräldrarna. Vad skickar vi för signaler till unga män? Vilken typ av beteende premieras och hur reagerar skolan när killar beter sig illa mot tjejer?

Hur är det ens möjligt att en grupp killar kan tro att en berusad 15-årig tjej vill ha sex med dem en efter en, köande utanför en stängd dörr?

Det är bara ett rättsväsende som är lika genomsyrat av mansförakt som en förlegad kvinnosyn som kan acceptera ett sådant beteende. Det beteendet har inget med manlighet att göra, och det är dags att vi börjar protestera på allvar mot den mansbilden.

Katarina Wennstam

Publicerad: