Varför nämner inte FI flickorna i Irak?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik om Jaafarilagen: Solidariteten verkar inte omfatta alla kvinnor

Riksdagskandidaterna Linnéa Brunos och Mehrtab Motavvas svar på vår kritik, att FI inte tar tydlig ställning mot Iraks kvinnoförtryck, är obegripligt. I deras replik nämns överhuvudtaget inte Irak. Har de läst vår artikel?

Det är häpnadsväckande att FI istället för att fördöma Iraks kvinnohatande medeltida Jafaarilag, som bland annat föreslås tillåta barnäktenskap och våldtäkt inom äktenskapet, skriver om medel till svenska kvinnojourer och om motstånd till hedersbrott i svensk lag. Ämnen vi överhuvudtaget inte tagit upp i vår debattartikel.

Vi undrar fortfarande vad FI anser om Jaafarilagen och om partiet ställer sig bakom vårt krav att EU måste ompröva biståndet till Irak om lagen införs.

Att FI ignorerar Irak i texten kan knappast tolkas på annat sätt än att partiet av kulturrelativistiska skäl inte vill kritisera patriarkala stater i Mellanöstern. Samtidigt har FI ingen beröringsskräck när det gäller att rikta vass kritik mot kvinnoförtryck i västerländska länder.

När Spaniens konservativa högerregering presenterade ett misogynt lagförslag om att förbjuda abort lanserade FI föredömligt den internationella kampanjen "Nunca Más – aldrig mer abort med en galge” i Sverige.

Många, även vi och folkpartistiska ministrar, hörsammade FIs uppmaning att publicera bilder på oss själva, med en klädgalge, i sociala medier för att stödja Spaniens kvinnor.

Vi beklagar att FI inte tycks anse att samma feministiska solidaritet ska omfatta Iraks utsatta kvinnor och flickor.

För liberala feminister är det självklart att bekämpa kvinnoförtryck, oavsett var på jorden det sker och oavsett förtryckarens ideologi, religion eller etnicitet. Mänskliga rättigheter är universella.

Robert Hannah

EU-kandidat (FP) människorättsjurist

Jenny Sonesson

EU-kandidat (FP)

ambassadör organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN