Ja, de unga betalar – för Alliansens skattesänkningar

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sveriges unga har fått betala priset för regeringens skattesänkningar, i form av arbetslöshet och fallande skolresultat, färre hyresrätter och minskade möjligheter att läsa vidare på högskola.

M har vunnit två val på ett löfte: sänk skatten så ordnar sig det mesta. Sedan 2006 har regeringen sänkt skatten med 130 miljarder kronor. Resultatet talar för sig själv.

Sverige rasar mest av alla länder i senaste Pisamätningen.

Arbetslösheten är högre än när regeringen tog över och i dag står över 400 000 människor utan arbete. Ungdomsarbetslösheten är så hög att Sverige får krisstöd från EU.

I Sverige ökar klyftorna mest av alla länder i OECD-området.

Regeringen ärvde ett budgetöverskott på 65 miljarder som de nu har förvandlat till ett underskott på 87 miljarder.

Arbetsförmedlingen, Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet, EU-kommissionen, Skatteverket och IFAU är några av de instanser som är kritiska till sänkningen av arbetsgivaravgiften. I stället för att lyssna på dem fortsätter M och Anna Kinberg Batra envist driva skattesänkarspåret.

Vi vill i stället investera i det som bygger oss starka inför framtiden. Vi vill införa en garanti där varje ung människa ska erbjudas jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Därför vill vi inrikta våra insatser mot dem som står utan gymnasieutbildning och göra det möjligt för skoltrötta ungdomar att kombinera jobb med att slutföra skolan.

Mikael Damberg (S)

Gruppledare i riksdagen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik