ÅSIKT

– Ingen tjänar på att kycklingarna skadas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Fågelbranschen: Den som vill ska kunna äta fågel med gott samvete

Våra bönder jobbar dygnet runt, året om, för att föda upp världens bästa och välmående kvalitetskyckling. Med jämna mellanrum kritiseras vi av djurrättsorganisationer.

Svensk Fågel redovisade 2011 för Djurens rätt hur branschen arbetar för att minska transportskador. Samtliga slakteriföretag anslutna till Svensk Fågel står under kontroll av Livsmedelsverkets officiella veterinärer som dagligen utför levande djurbesiktning. Om problem har förekommit i samband med transporten följer myndighetens veterinärer upp detta med företaget, djurtransportören samt med djurägaren.

Det är självklart helt oacceptabelt att höns och kycklingar skadas under transporterna till slakteriet. Det finns ett kontrollsystem och det ska följas. De avvikelser som Djurens rätt nämner och som rör Svensk Fågels medlemmar har följts upp direkt vid händelserna. Åtgärder har vidtagits och ärendena är avskrivna. De övriga fallen är inte medlemmar hos branschorganisationen.

Kycklingarna i Sverige lastas på gården under sträng övervakning av djurägaren och personal. I samband med lastning och transport kan det ibland tyvärr förekomma att kycklingar skadas. Förra året dog cirka 0,2 procent av kycklingarna i samband med transport. Men ingen, varken bönderna eller företagen, tjänar på att djur skadas eller i värsta fall avlider under transporter, eftersom dessa kycklingar därmed inte får bli livsmedel.

Vi hanterar många kycklingar och vi vill att varje kyckling ska må så bra som möjligt på sin väg till slakt och de som väljer att äta kött kan äta svensk kyckling med gott samvete.

Ola Göransson, kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel, tillsammans med svenska bönder som föder upp kyckling.