ÅSIKT

Rödgröna röran är rörigare än någonsin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Beatrice Ask: Oenigheten om narkotikapolitiken är bara ett exempel

I ett inlägg i narkotikadebatten i Aftonbladet skriver Thomas Bodström den 13 augusti att Socialdemokraterna inte alls vill legalisera narkotikabruk. Bodström får ursäkta, men det är inte lätt att hänga med när det gäller de rödgrönas rättspolitik. Efter debatten i Aftonbladet verkar det dock stå klart att Alice Åström och Vänsterpartiet vill avkriminalisera narkotikabruk, Thomas Bodström (S) vill det inte och hans partikamrat Björn Fries (S) tycker att det bör övervägas.

Debatten hade antagligen underlättats om de rödgröna innan valrörelsen presenterat en politik på rättsväsendets område. För tyvärr är legaliserat narkotikabruk inte den enda rättspolitiska fråga där de tre vänsterpartierna är oense – den rödgröna röran är rörigare än någonsin. Frågor om kameraövervakning, sänkta straff och förbud mot buggning i förundersökningar är bara några ytterligare exempel på områden där de tre partierna drar åt direkt motsatta håll.

Den väljare som i höstens val röstar på de rödgröna tvingas därför lägga sin röst på en helt oförutsebar politik om brott och straff. Men att tro att vänsterpartierna skulle få lättare att samarbeta i regeringsställning vore naivt. I själva verket skulle sannolikt hela regeringsarbetet på rättsväsendets område lamslås av den interna splittringen.

Beatrice Ask
Justitieminister (M)

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik