Mejla

Lisa Magnusson

Farligt att lära barn att nakenhet är fult

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Under ett badhusbesök gläntade den västgötska idrottsläraren Martin Alfborger på dörren ut till simhallen för att påminna eleverna om att inte glömma sina värdesaker, och han gjorde det endast skyld av en plasthink. Nu har anmälts för sexuellt ofredande. Kanske är det en ensam galning till förälder som anmält honom, man kan ju hoppas det.

För på vilket sätt kränks mellanstadiebarn till sin sexualitet av en lärare vars kön dolts bakom en hink istället för ett par badbyxor? Visst, en del av pubbeungarna tyckte säkert att det var pinsamt med en idrottslärare i bara mässingen, men pubbeungar tycker att allt är pinsamt, och vi hjälper dem inte genom att få panik och ringa polisen.

Att säga att det läraren gjorde inte var okej överhuvudtaget utan hemskt och kränkande och oförlåtligt, det är att lära barnen något. Det är att lära dem att nakenhet är fult och dåligt. Det är att lära dem ett så anspänt förhållande till sexualitet att de bör känna sig skändade när någon halvnäck och andtruten kastar sig ut ur bastun för att ge dem ett brådskande budskap. Det är att därigenom också lära dem att skämmas för sina egna kroppar. Om någon kan sägas kränka barnen sexuellt så är det väl den eller de som lär dem detta.

Det verkliga problemet är inte att de där eleverna såg sin idrottslärare mer eller mindre utan kläder, utan att barn och unga överlag ser för få kroppar. Det kan tyckas motsägelsefullt med tanke på att kropparna faktiskt är överallt: På teve, i tidningar, på reklampelare. Att leva i vårt samhälle är att matas med bilder av kroppar. Men det är bara en sorts kropp som visas, och det är inte ens en riktig kropp utan vår febriga fantasi om fulländad fysik. Inte undra på att så många ungdomar känner sig fula och äckliga när det enda de har att jämföra sig med är retuscherade fotomodeller. Där kan faktiskt just simhallen vara till hjälp.

Jag går och simmar varje dag, och förutom att träning skänker frid åt själen och är ett väldigt bra sätt att lära känna sin egen kropp så har dessutom omklädningsrummen en väldigt terapeutisk inverkan på alla eventuella utseendekomplex. Där finns nämligen människor stöpta i alla möjliga former. Om jag finge bestämma så skulle jag ordinera de där eleverna mer tid i simhallen ihop med halv- och helnakna vuxna. Och den eller de som anmälde idrottsläraren rekommenderar jag att å det snaraste ta och kamma till sig och sin trassliga sexualitet. Bortom barnens åsyn, tack.

  • Lisa Magnusson
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lisa Magnusson

ÄMNEN I ARTIKELN

Lisa Magnusson