ÅSIKT

”Daniels tal var en knock out”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Retorikexperten analyserar kvällens tal

Bröllopsfesten var inte bara god mat, fina klänningar och underhållning – det var tal också.

Både kung Carl Gustafs och Olle Westlings imponerade Aftonbladets retorikexpert Elaine Bergqvist.

Men bäst av alla var prins Daniel.

Elaine Bergqvist.

Kung Carl Gustafs tal

Helhetsintryck: Fantastiskt tal, helt klart det bästa sedan Tsunamitalet. Att han börjar med att hylla drottningen ”min älskade maka” var fullkomligt lysande, för att inte tala om att ge henne en ros innan han fortsatte talet. Han slår hål på tidigare spekulationer om hans ogillande av Victorias val av make med orden ”Jag ofta imponerats av den målmedvetenhet och framåtanda du har Daniel”.

Huvudbudskap: ”Du är min dotter och min högsta önskan är att se dig glad och lycklig.”

Kroppsspråk: 50 procent tittande i manus och 50 procent vänd mot Victoria och Daniel. Ovanligt bra denna gång.

Bevingade ord: ”Svärson”, ”Välkommen till familjen”, ”Ingen ska tro annat än att min högsta önskan är att se dig glad och lycklig. Det har därför varit självklart för mig och din mor att du som varje människa i vårt fria land, utan påtryckningar, skulle välja den till livskamrat som ditt hjärta ljuder.”, ”Kära Daniel”, ”Älskade dotter” och ”Under er gemensamma vandring genom livet kan ni alltid räkna med vårt stöd”.

Fallgropar: Knappt några alls, men för att talet skulle ha nått perfektion skulle manuskorten fått ligga kvar på bordet. Trots att kungen kikade i manus titt som tätt så var det ingen tvekan om att talet kom från hjärtat och därför även gick in i svenska folkets hjärtan.

Återkommande ord/fraser: ”Kära”, ”älskade”, ”välkommen”, ”glad” och ”lycklig”.

Olle Westlings tal

Helhetsintryck: Lugn, jordnära och mycket värme, precis som det ryktas om familjen Westling. Han är en van talare det märks tydligt. Talet är dels en hyllning till kungafamiljen och monarkin. Här är den jordnära mannen från folket som bekräftar att kungafamiljen har en värme och kärlek: ”Hela kungafamiljen tar emot oss med stor vänlighet”. Men talet är även en hyllning till kärleken. Som Olle Westling sa när han vände sig till Daniel och Victoria: ”Jag behöver inte vägleda er där, ni har bevisat att ni vet hur man gör”.

Huvudbudskap: ”Ni är som en saga”.

Kroppsspråk: Öppet, mycket fokus på sin son Daniel. Men vem kan klandra honom för det?

Bevingade ord: ”Du blev inget hockeyproffs, men vi är stolta över dig ändå.” ”Hela kungafamiljen tar emot oss med stor vänlighet.” Olle Westling beskriver Victoria med orden ”värme, livsglädje och energi”.

Fallgropar: Nej, inga fallgropar fanns.

Återkommande ord/fraser: ”Vänlighet”, ”ödmjukhet” och ”saga”.


Prins Daniels tal

Helhetsintryck: Kunglig, det här var en retorisk knock out! Har han inte gjort det tidigare så talade han sig in i folkets och kungafamiljens hjärtan. Vilken självsäkerhet, känsla och närvaro. Inte en gång tittade han ner i manus. Det här var ett av de bästa talen jag har sett. Att han låter oss lära känna Victoria genom att berätta en kärlekshandling hon gjorde när hon skulle vara borta från Daniel i 30 dagar, var genialiskt. ”I found a box with 30 beautiful letters written to me, one for each day she would be away.”

Huvudbudskap: ”Jag älskar dig Victoria.”

Kroppsspråk: Det var alltid i harmoni med det han sa. När han talade till kungen och drottningen så tittade han på dem. Samma sak med sin mor och far. Och när han sa ”Jag älskar dig Victoria” dröjde han kvar länge med blicken på sin hustru, så det fanns inga tvivel om den saken.

Bevingade ord: ”Jag älskar dig Victoria”, ”Jag kommer att göra mitt yttersta för att stödja min hustru – kronprinsessan”, ”Störst av allt är kärleken”. Och klassikern ”Once upon a time a young man, not a frog perhaps. He wasn't a prince at first, and the first kiss didn't change that”. ”Dom här åren har flugit förbi, de har varit de bästa i mitt liv” och ”låt oss skåla för min underbara hustru!”.

Fallgropar: Inga, han höll det bästa talet.

Återkommande ord/fraser: ”Hustru”, ”yttersta”, ”kärleken”, ”bästa”, ”prins” och ”värme”.

Elaine Bergqvist