Debatt

Att se utklädd ut vinner inga röster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Barbro Hedvall: Gamla moderater blir inte nya för att de slänger slipsen

Så har vi då fått svart på vitt på vad den uppmärksamme redan noterat: Nya moderater ser inte ut som gamla moderater.

Den gamle moderaten bar gärna marinblått, hade kavaj och slips om han var en han, dräkt och blus om han var en hon. I klartext: den gamla moderaten hörde hemma bland de herrar som visste att bestämma.

Sedan kom Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann och omkostymerade partiet. Nya moderater kan se ut hur som helst. De har pullovers, gärna fula och odesignade. De har t-tröjor i tunn och dålig kvalitet. Deras byxor är säckiga, deras huvuden kalklippta. Och ska de vara litet fina – så går de hellre till någon stor kedja än till en liten märkesshop.

Därför ter sig partikansliets anvisningar om hur en moderat ska uppträda i valrörelsen beskäftiga i överkant. Den ende som inte redan följer dem är Carl Bildt och han lär inte bry sig om dem. Carl Bildt är en moderat classic – och lär förbli en sådan.

Varför tipsar då partihögkvarteret medlemmarna om hur de ska se ut? Är det viktigt att klä sig som folk gör mest för att få rösterna från ”verklighetens folk”?

Antagligen. Mig veterligt finns inga vetenskapliga belägg för att en kandidat måste slänga slipsen för att vinna, men för partistrategerna räcker det nog med att peka på Barack Obama.

Fast hans konkurrent visade sig heller inte med slips särskilt många gånger. Det har nämligen blivit viktigare och viktigare att komma nära väljarna, att inte skilja ut sig utan framträda som en av oss.

Paradoxalt nog följer den trenden den i västliga demokratier växande politikermisstron. En psykologisk gåta: vi skulle alltså bli mer och mer avvaktande gentemot våra politiker ju mer lika oss själva dessa är?

Nej, det tror jag inte. Båda trenderna står för ett allt mer individualistiskt samhälle med allt mer kritiska, mer upplysta och mer krävande medborgare. Det är ett samhälle i vars utmarker diverse populister agerar. Deras omkväden lyder: era politiker står över er, de lurar er och gynnar sig själva.

Det är förstås angeläget att hejda sådana förenklande demagoger. Och om man kan göra det genom att klä sig och uppträda som flertalet väljare är de nya moderaternas klädkod bara att välkomna.

Men om den betyder att moderatföreträdare ska lägga av sin egen stil och anamma en partimodell är klädkoden både fel och dum. Att se utklädd ut är inte röstvinnande. Och vi vet allihop att moderaterna visserligen har bytt politisk inriktning, och att de har många nya ansikten, men åtskilliga äldre medlemmar finns kvar. De måste få vara sig själva.

Alla kommunalråd (M) blir inte mer trovärdiga därför att de slänger slipsen.

Aftonbladets bloggar

Barbro Hedvall

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik