ÅSIKT

Att sälja brunkolet är ingen grön politik, Lööf

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Jonas Sjöstedt om miljöpolitik

Foto: Jonas Sjöstedt svarar Annie Lööf om grön politik.

REPLIK. Annie, jag håller med dig när du säger att det är dags att lägga käbblet åt sidan och fokusera på miljön. Men vi kommer inte dit genom att lägga all energi på fler laddningsstolpar för elbilar.

Hur kan ni kalla er en grön röst, när ni är beredda att ta det farligaste klimatbeslutet? Att sälja Vattenfalls kolkraftverk till skurkföretaget EPH är kanske decenniets största miljömisstag.

Luftföroreningar står för en dramatisk påverkan på människors hälsa. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, ökar den farliga luften risken för cancer, stroke och hjärtsjukdomar. Reningstekniken i moderna kolkraftverk har blivit bättre de senaste tjugo åren, men trots det släpper Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland ut stora mängder koldioxid som spär på växthuseffekten.

Vänsterpartiet vill att den skadliga kolkraften stängs ned och allt fler länder ser faran med kolen. I Stor­bri­tan­ni­en har an­vänd­ning­en av kol minskat till sin lägsta nivå på 150 år och David Cameron anser att kolet ska avvecklas helt inom tio till femton år. Ett flertal gamla kolkraftverk har stängts i USA. Och i Kina har ut­bygg­na­den av kol vänts till en försiktig av­veck­ling och flera kraftverk har stängts.

Klimatförändringarna kräver att kol och andra fossilbränslen avvecklas och ersätts med förnybar energi. Ett beslut om att avveckla Vattenfalls kolgruvor i Tyskland innebär att ta ansvar för en sådan utveckling.

Fel beslut innebär att en oseriös köpare får fortsätta att bryta och elda kol, och öppna nya kolgruvor. Det vore ett gigantiskt klimathaveri. Men i Sverige är det bara Vänsterpartiet som är tydliga med att vi vill att Vattenfalls kolkraft ska läggas ned.

Annie, du säger att det är dags att höja blicken och se de stora miljösatsningarna. Jag håller helt med dig. Men där du försöker övertala en person i taget om att förändra sitt privata levnadssätt väljer vi i Vänsterpartiet att direkt angripa den stora klimatboven. Visa att Centerpartiet är ett grönt parti och säg nej till EPH:s köp av Vattenfall.

Jonas Sjöstedt

Partiledare (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.