Löfvens svek – blåser 200 000 pensionärer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Så många får betala mer i skatt på sin pension – trots att regeringen lovat lägre

200 000 pensionärer med inkomst mellan 211 000 och 240 000 kronor får betala mer i skatt på sin pension, trots att regeringens högsta företrädare lovat lägre skatt, skriver debattören.
200 000 pensionärer med inkomst mellan 211 000 och 240 000 kronor får betala mer i skatt på sin pension, trots att regeringens högsta företrädare lovat lägre skatt, skriver debattören.
Joacim Olsson, vd, Skattebetalarnas förening.
Joacim Olsson, vd, Skattebetalarnas förening.

DEBATT. Det finns en anmärkningsvärd lättja i det sätt socialdemokratiska politiker förhåller sig till de löften de ger folket. Detta märks oavsett om partiet befinner sig i opposition eller i regeringsställning. Alla turer kring den så kallade pensionärsskatten är avslöjande.

Det började med att partiet insåg att landets pensionärer med rätta var upprörda över att deras skatt inte sänkts lika mycket som skatten för förvärvsarbetande. Så inför valet 2014 gick partiet till val med löften om att pensionärsskatten skulle avskaffas.

Det utarbetades till och med en konkret plan. Partiets gruppledare i riksdagen skrev på Expressens debattsida att ”Den 1 januari tar vi första steget och sänker skatten för alla pensionärer”.

Men så blev det givetvis inte. Till del förklaras detta av att regeringen inte lyckades baxa sin budgetproposition genom riksdagen.

Men inte heller den 1 januari 2016 sänktes skatten för ”alla pensionärer”.  Någonstans på vägen hade vallöftet glömts bort. Istället meddelade Stefan Löfven och Magdalena Andersson på DN-debatt den 11 juni 2015 att ”skatten sänks även för de med pensionsinkomster upp till 240 000 kronor per år”.

Därmed var 600 000 pensionärer som före valet blev lovade lägre skatt exkluderade. För många av dem väntade istället högre skatter – inte minst som följd av att gränsen för statlig inkomstskatt justerades.

Men sveket stannade inte där. Som Skattebetalarna nyligen kunde avslöja gäller inte ens de skattebesked som ges av statsministern och finansministern inför en budgetproposition. Det är nämligen inte alla pensionärer med inkomst under 240 000 kronor som får lägre skatt. 

I alla fall inte så att de märker någon effekt i plånboken.

I stället höjs skatten för pensionärer som har en inkomst över 211 000 kronor, eller 17 600 kronor per månad.

200 000 pensionärer med inkomst mellan 211 000 och 240 000 kronor får alltså betala mer i skatt på sin pension, trots att regeringens högsta företrädare lovat lägre skatt och trots att detta också meddelas på regeringens webbplats. Magdalena Andersson har dessutom i flera debattartiklar efter årsskiftet påstått att från årsskiftet ”sänktes skatten för alla som har upp till 20 000 kronor i pension.”

Nu försöker regeringen minimera och bortförklara detta svek. Statssekreterare Charlotte Svensson hävdar på fullaste allvar på dn.se (10/3) att skatten sänkts. Trots att hon håller med om att den höjts!

För när ett svek ska bortförklaras är det inte längre vad den enskilde pensionären betalar i skatt som avgör om skatten har blivit högre eller lägre. I stället är det vad som har gjorts i de beräkningsmodeller som finns på finansdepartementet, och där har man skruvat i kalkylerna så att skatten visst har sänkts. Trots att den alltså har höjts.

Så kan man agera om man tar lätt på löften. Förlorare blir tyvärr de som går miste om den utlovade skattelättnaden.

Joacim Olsson

Vd, Skattebetalarnas förening

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN