Sista chansen för att rädda klimatet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Supermiljöbloggen: Löfven eller Reinfeldt måste ta sitt ansvar nu

1 av 3
”Sensationellt”, säger forskare om rapporten.

Fredrik och Stefan - någon av er är antagligen vår nästa statsminister. Ni har mycket att tänka på, men det finns något som ni glömt bort i valet. Det handlar om fakta och statistik som till och med är viktigare än opinionssiffror. För ärligt talat bryr sig klimatet inte om vem av er som vinner. Men det kommer reagera på vad ni gör för att minska utsläppen. Det är nu det gäller. Den kommande mandatperioden måste en av er göra stora förändringar.

Förra veckan läckte en del av en ny rapport från FN:s klimatpanel, IPCC, ut. Rapporten är ett larm som kan ses som en sista varning från forskningen innan det är för sent. I Köpenhamn 2009 bestämde världens ledare, inklusive du, Fredrik, att vi ska försöka hålla den globala uppmärkningen till två grader. Men enligt rapporten kommer vi att missa målet om vi inte gör något drastiskt.

Så vad händer om vi får en uppvärmning på över två grader? Vi pratar bland annat om en förväntad femdubbling av klimatflyktingar till 2050, från 45 miljoner till 250 miljoner. Du som pratar om att känna empati och öppna våra hjärtan för flyktingar, Fredrik. Vad ska vi göra för de kommande flyktingarna? Vad vill du göra för att förhindra att människor i framtiden ska behöva fly?

Många av de människor som kommer att bli mest påverkade är inte födda än. Och som vi ser i dag är vi i Sverige varken immuna mot naturkatastrofer eller opåverkade av omvärldens krig. Du som har pratat om förutsättningarna du fick som barn, Stefan. Vad ska vi ge för förutsättningar till framtidens barn?

I takten vi nu bränner fossila bränslen så kommer tvågradersmålet att passeras år 2036. Då kommer ni båda att vara under åttio år. Samtidigt är det egentligen ett mesigt mål som är kritiserat för att ta hänsyn till vad som är politiskt möjligt snarare än vad som är säkert. Det säkraste vore egentligen att hålla den globala uppvärmningen lägre än så.

Rapporten är inte det enda exemplet på forskning som visar det kritiska läget vi befinner oss i. Världsbanken varnade nyligen för att skörden av sädeslag riskerar att halveras i Afrika om 20 år på grund av klimatförändringar. Samhället Choiseul på Salomonöarna blev nu i augusti det första samhället i Stilla havet att tvingas flytta på grund av klimatförändringarna. Låter det dramatiskt? Det här är bara få exempel från augusti månad i år. Liknande forskningsnyheter presenteras varje månad.

Men vi har fortfarande en möjlighet att klara tvågradersmålet. Den kommande mandatperioden kan däremot vara den sista chansen vi får. Så, Stefan och Fredrik. Tänk på en framtid längre än till valet. Vad vill ni göra för att lyckas med de drastiska och omedelbara utsläppsminskningar som vi behöver?

Är ni redo att ta er an utmaningen?

Beatrice Rindevall

Elias Rosell

Publicerad: