ÅSIKT

Jämställdheten har ökat med Alliansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK (M): Det är inte regeringen som Kommunal ska kritisera

Foto: Jessica Polfjärd (M).

Nya Moderaterna går till val på den viktigaste frågan – jobben. Varje arbetad timme behövs för att skapa de resurser som krävs för vår välfärd.

Kvinnor har fått det bättre under Alliansregeringen. Vi har den högsta nivån i EU av kvinnor som arbetar och vi har sett till att kvinnor deltidsarbetar mindre. Visstidsanställningar är en god väg in på arbetsmarknaden för de som står längst ifrån den. Samtidigt är Sverige det land i EU där flödet från visstid till heltid är störst.

Vi vet att kvinnor deltidsarbetar i större utsträckning än män. Här bör kommuner och landsting så gott det går erbjuda sina anställda heltidsarbete och sträva efter sammanhängande arbetstid. Ansvaret vilar på just kommuner och landsting – något Anneli Nordström och Kommunal borde känna till.

Så istället för att kritisera regeringen vore det uppfriskande om Nordström stod upp för sina medlemmar och begärde handling eller maktskifte där arbetet med jämställdhet går allt för trögt – oavsett politiskt styre.

Om Kommunal är Socialdemokraternas mest kärleksfulla kritiker så undrar jag varför ni inte har kritiserat att sysselsättningsgraden och andelen heltidsarbetande kvinnor minskade sist Socialdemokraterna satt vid makten.

Med Alliansen har både sysselsättningsgraden och andelen heltidsarbetande kvinnor ökat stadigt sedan 2006. Därför behöver Sverige fortsatt välja välfärden och jämställdheten den 14 september och rösta på Nya Moderaterna.

Jessica Polfjärd (M)

Arbetsmarknadsutskottets ordförande i Riksdagen

ARTIKELN HANDLAR OM