ÅSIKT

Ett ovärdigt liv för oss trälar i Fas 3

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Arbetslös: Sluta trampa på oss – vi har det kämpigt nog som vi har det

Det ställs större och större krav på oss arbetslösa, och visst kan det vara bra till en viss gräns. Men jag tycker att det går till överdrift när det blir ”skottpengar” på oss.

Vi är många som bara har grundskoleutbildning, är 40+ och har någon form av arbetshandikapp, vi kan och vill också göra ett bra arbete men det kanske tar LITE längre tid och det får det inte göra i dagens samhälle för då är man en belastning.

Vad finns det för arbeten som vi kan söka?

Söker du inte jobb så finns det en risk att man blir utskriven från AF. Är det meningen att man ska söka jobb som man inte har behörighet till? Skulle man sen hitta ett jobb som man skulle kunna söka, vilken väljer arbetsgivaren, en fullt frisk eller en med ett arbetshandikapp? Det pratades om att lärlingsjobben skulle komma tillbaka, men det var bara för ungdomar.

Man sitter och lyssnar på olika debatter med politikerna och det som kommer fram är att de vill satsa på ungdomarna, men det är inte bara ungdomar som behöver komma ut i arbetslivet. Varför kan man inte ta upp plusjobben igen och vidareutveckla det? Man fick en chans att visa kommuner och företagare vem man är samtidigt som man fick en inkomst som man kunde leva på samt ett människovärde.

Vidareutveckla detta och hjälp kommuner och företagare att kunna anställa även folk med dolt arbetshandikapp, istället för att trampa på oss och ställa oss utanför för vi har det kämpigt nog som vi har det.

Fas 3 är en form av plusjobb men man får ingen lön för det man gör, vilket gör att man mår sämre. Man känner sig mindre värd än sina arbetskamrater som gör samma uppgifter men med lön.

Enligt politikerna så fungerar Fas 3-jobben som det var tänkt, alltså gratis arbetskraft vad är det för människovärde?

Skulle politikerna vilja jobba 365 dagar om året och helst ett extrajobb bredvid så man kan överleva om man är ensamstående och inte har någon annan som man kan leva på. Det är ingen självklarhet att man får ta ut någon ledighet med betalning på sommaren för då ska man söka sommarjobb om Fas 3-jobbet har semesterstängt.

Fick höra för ett tag sedan att riksdagen hade gett riksarkivet i uppdrag att digitalisera allt material som ligger i gömmorna överallt. Varför inte ge bland andra riksarkivet bidrag så de kan anställa folk runt om i Sverige, som har någon form av dokumenterat arbetshandikapp.

Inget ackordsjobb utan ett noggrant utfört jobb som kommer att bestå i långliga tider, samt att vi kan få tillbaka vårt människovärde.

Fas-3: are i Blekinge

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle