Bra – men en förslösad chans till enighet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Vi förhåller oss inte till hypotetiska frågor”, sa Fredrik Reinfeldt på pressträffen där allianspartiernas uppgörelse med Miljöpartiet om rätt till skola och vård för papperslösa flyktingar presenterades. Uttalandet följde på en fråga om detta hade blivit av även om inte Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen i höstas.

Men statsministern gör det lätt för sig när han avfärdar frågan som hypotetisk. Det finns all anledning att fråga sig om motiven bakom den välkomna uppgörelsen verkligen var så ädla som det lät när den presenterades.

Minst lika viktigt var det sannolikt för regeringen att markera gentemot SD – och slå in ytterligare en kil i det rödgröna samarbetet. Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet lär rösta emot de lagändringar som nu börjar förberedas. Men de var uppenbarligen inte inbjudna att beredda frågan brett över partigränserna.

Med Sverigedemokraternas intåg i landets främsta beslutande församling borde de partier som står för ett öppet Sverige, humanism och tolerans kunna ena sig om en generös flyktingpolitik. Att alla barn som vistas i landet ska ha rätt att gå i skolan och sjukvård åt alla som behöver det förefaller som rimliga grundkrav.

Om det borde det inte råda någon oenighet. Det hade varit en otroligt mycket kraftfullare markering om SD hade fått stå ensamma i sitt motstånd. Den chansen har Reinfeldt förslösat.

Publicerad: