Patriarkatet finns och ska bekämpas överallt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt bemöter kritiken om att man sviker kvinnorna i förorten.
Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt bemöter kritiken om att man sviker kvinnorna i förorten.

REPLIK. Sara Mohammed frågar i en artikel oss om hedersvåld. I hennes text finns några viktiga meningar: ”Denna kamp handlar inte om muslimer och icke-muslimer, inte heller om en strid mellan svensk kultur och invandrarkultur. Det är en kamp mellan progressiva röster och bakåtsträvande krafter både här och där!” Där är vi helt överens, och det är en viktig slutsats.

Samtidigt är det självklart att hederskulturen finns och förtrycker kvinnor och hbtq-personer. Det är ett förtryck som måste

synliggöras och bekämpas. Lika lite som att patriarkatet är typiskt för en viss religion, lika lite kan patriarkatet ursäktas för att det utförs i en religions eller kulturs namn. Det ska bekämpas överallt. Det är också det Vänsterpartiet gör i konkret arbete av våra medlemmar i vardagen, i riksdagsmotioner och som kommunpolitiker. Ett gott sådant exempel är arbetet i Botkyrka i Stockholm, en kommun som vi styr och som har kommit långt i det arbetet. Vi har i årets budget fått igenom ett stabilt stöd till landets kvinnojourer.

Vi driver att alla föreningar som får stöd från samhället ska verka för jämställdhet mellan kvinnor och män och motverka diskriminering, våld och brutalitet i sin verksamhet. Föreningar som inte gör detta ska få sitt stöd indraget.

Ett mer jämlikt och mindre segregerat samhälle är nödvändigt och ett mål för vår politik. Men det krävs också en aktiv politik mot de särskilda strukturer som förtrycker och kontrollerar kvinnor och hbtq-personer, det oavsett var det förekommer.

 Jonas Sjöstedt (V)

Christina Höj Larsen (V)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN